Svájc végül az asztalra csapott

Percek alatt húsz forintot veszített az értékéből a svájci frank, miután a svájci jegybank bejelentette: gátat szab a frank erősödésének, és nem engedi, hogy az euró/frank árfolyam az 1,2-es szint alá ereszkedjen. Ez azt jelenti, hogy 270 forintos euró mellett legfeljebb 225 forintba kerülhet a frank. Az elemzők úgy gondolják, a svájci jegybank sikerrel veheti fel a harcot az erős frankkal szemben.

Csécsi László
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen ütéssel terítette le a Svájci Nemzeti Bank (SNB) az erőtől duzzadó frankot. A túlértékelt deviza tegnap percek alatt húsz forintot veszített az értékéből, amikor a jegybank bejelentette, nem tűrik el, hogy a frank árfolyama meghaladja az 1,2-es szintet az euróval szemben; ha 1,2 svájci franknál kevesebbe kerül az euró, azonnal megállítják az alpesi deviza erősödését. Ez azt jelenti, hogy – tartósan 270 forintos euróárfolyamot feltételezve – a frank legfeljebb 225 forintig erősödhet. A svájci jegybank ráadásul nem is elégszik meg azzal, hogy az 1,2-es szintre szorítsa a frankot az euróval szemben. Mint azt a távirati iroda által idézett közleményükben megjegyezték: az 1,2 frankos euró is túlzottan erős, amihez képest a svájci fizetőeszköznek idővel gyengülnie kell. Ehhez az SNB meg is fog hozni minden szükséges intézkedést.
A hír hatására az 1,1-es szint közelében tartózkodó euró/frank árfolyam 1,22-ig szökött, a 253 forinton járó alpesi deviza pedig hirtelen 230 forint közelében találta magát. Ezt a szintet a nap folyamán sikerült megtartania, így lapzártánk idején egy frankért 229,7 forintot adtak a nemzetközi kereskedésben. Ugyanekkor egy euró 277 forintba került. A hazai fizetőeszköz egyébként erősödött a közös devizával szemben. Míg a reggeli órákban 279 forintot is adtak egy euróért, a svájci jegybank bejelentése után 274,2-es szint közelébe is erősödött a forint, a nap nagy részében pedig a 276-os és a 277-es szint között ingadozott.
A svájci jegybanknak egyébként nem ez az első kísérlete a fizetőeszköze gyengítésére, ám a korábbiak nem jártak sikerrel, ellenben rengeteg pénzbe kerültek. Az elemzők most optimistábbak, többségük úgy gondolja, hogy az SNB próbálkozása sikerrel járhat, mivel ma már másként viszonyulnak a piacok a frankhoz, mint néhány hónappal ezelőtt. Ugyanakkor azt is többen megjegyezték, hogy a frank árfolyamának határt szabó rendelkezés meghozatala csak az első lépést jelenti a gyengébb frank felé vezető úton. A jegybanknak nem elég hangoztatnia, hogy elkötelezett a frank gyengítése mellett, fel is kell vennie a kesztyűt, ha a befektetők ismét vásárolni és ezáltal erősíteni kezdik azt.
Svájcon kívül minden bizonynyal hazánkban szorítanak a legtöbben azért, hogy az ország jegybankja állja a sarat a gyenge frankért folytatott harcban. A devizahiteleseknek ugyanis nagy könynyebbséget jelenthet az SNB határozott fellépése. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az 1,2-es frank forintban valahol 225 környékén van, attól függően, hogy mennyibe kerül az euró. Vagyis a korlátok közé zárt frank még mindig sokkal drágább annál, mint amennyi akkor volt, amikor az emberek többsége felvette a devizahitelét. A 160 forintos frank ugyanis jelen körülmények között körülbelül 1,7-es euró/frank szintnek felel meg. Ebből következik, hogy az adósoknak még mindig jóval nagyobb törlesztőrészletet kell fizetniük, mint a válság előtt, de kevesebbet, mint a nyár folyamán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.