Százmilliárdos tehertől szabadulnak

Több megyében is megkezdődött az önkormányzati fenntartású intézmények – iskolák, kórházak – állami kézbe adásának előkészítése. Hivatalosan azonban ezek azután cserélhetnek gazdát, ha az Országgyűlés ősszel elfogadja az új önkormányzati törvényt.

Munkatársainktól
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat által működtetett intézmények állami fenntartásba adásának folyamata – jelentette be tegnap közös tájékoztatón az önkormányzat közgyűlésének elnöke és a megyei kormányhivatal vezetője. Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott hangsúlyozta: a többi megyéhez hasonlóan 2012. január 1-jétől itt is állami fenntartásban, a kormányhivatal kezelésében működnek az eddigi megyei fenntartású intézmények. Ez a megyei önkormányzatok elmúlt nyolc évben felhalmozódott, 120-130 milliárdos adósságállományának rendezését is szolgálja – jelezte.
Kovács Sándor közgyűlési elnök arról beszélt: az átalakulás esetükben 22 egészségügyi, szociális, oktatási, gyermekvédelmi és kulturális intézmény körülbelül 3500 dolgozójának életében jelent pozitív változást. – Az egységes finanszírozás és irányítás számos eddigi anomáliát megszüntet, nagyobb mozgásteret ad az új fenntartónak, s a munkabérek kifizetésére is az eddiginél nagyobb garanciát nyújt – mondta az elnök. Aláhúzta: az átszervezés miatt sem intézménybezárástól, sem a férőhelyek, a szolgáltatási színvonal csökkenésétől, s elbocsátásoktól sem kell tartani.
Miközben Hajdú-Biharban is készülnek az intézmények állami kézbe adására, a CIB Bank kétmilliárd forint névértékű, svájcifrank- alapú kötvény azonnali visszavásárlását kérte a megyétől. A pénzintézet arra hivatkozik, hogy a kötvények jegyzése, azaz 2007 óta a svájci frank árfolyama jelentősen megnőtt, s az önkormányzattal kötött szerződés szerint ilyen esetben joga van a kötvényfinanszírozás azonnali felmondására. A 2007-ben tíz évre kibocsátott kötvény visszavásárlása jelen árfolyamon 3,4 milliárd forintjába kerülne az önkormányzatnak, de az ügylet rendezésére szeptember 30-ig haladékot kapott. Rácz Róbert kormánymegbízott elmondta, az egyeztetésbe bekapcsolódik az állam, mert az ősszel elfogadni tervezett önkormányzati törvény értelmében itt is átveszik a megyei önkormányzat intézményeit. Hajdú esetében ez 23 múzeumot, könyvtárat, gyermekjóléti, szociális, oktatási és egészségügyi intézményt jelent, köztük a debreceni önkormányzattal közösen fenntartott Kenézy-kórházat. Bodó Sándor közgyűlési elnök közölte, a 23 intézménnyel 3,4 milliárd forintnyi adósságot adnak át, ami azért keletkezett, mert 2007-től 2010-ig az állam 10,7 milliárd forint forrást vont el tőlük.
Pozitív iránynak tartja a készülő önkormányzati törvényt, a megyei önkormányzatokra nézve pedig kedvező hatást vár Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és Hargitai János megyei kormánymegbízott. Utóbbi a közös tájékoztatón megjegyezte, a megyében végre területi önkormányzatként nem intézmények fenntartásával, hanem elsősorban területfejlesztéssel foglalkoznak a jelenlegi régiós fejlesztési tanács helyett. Horváth jelezte, az átadás náluk 13 intézményt érint, amelyekben 1400-an dolgoznak.
Egy nappal korábban Zalában számolt be a megyei közgyűlési elnök és a megyei kormányhivatal vezetője az átadásról, ahol a változás 26 intézményt és 3300 dolgozót érinthet. Rigó Csaba kormánymegbízott jelezte, a folyamat bonyolult, s még történhetnek változások.
– Augusztus 31-én több koncepció is a kormány elé kerül, így az új önkormányzati törvény tervezete, ami az átadás-átvételben is módosításokat eredményezhet – emelte ki. A kormánymegbízott kifejtette: az intézmények tulajdonlása még nincs meghatározva, miután 2013-ban létrejönnek a járások, amivel egyes intézményfenntartási feladatok is átkerülhetnek járási szintre. Ezen túlmenően is számos más, tervezett ágazati törvény befolyásolhatja még az átadás-átvételt.
Közben az MSZP négypárti, valamint az összes önkormányzati szövetség részvételével folytatott egyeztetést sürget a készülő önkormányzati törvény kapcsán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.