Székesfehérváron Boldog Gizella csontereklyéje

Tegnap ünnepi szentmisén a székesfehérvári püspöki székesegyházban adta át Wilhelm Schraml, Passau megyés püspöke Boldog Gizella csontereklyéjét Székesfehérvár megyés püspökének, Spányi Antalnak. Ezzel ereklyéiben is egyesült a magyar szent család az egykori koronázóvárosban.

Tarics Péter
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2011-es család éve egyházmegyei programjának részében a székesfehérvári egyházmegye szeretné középpontba állítani a magyar szent család lelki-kegyelmi segítségét is. Szent István király, Boldog Gizella királyné és Szent Imre herceg a magyar családok példaképei, akik gyakorta megfordultak Székesfehérváron. E kegyelmi évet kívánták felhasználni arra, hogy a magyar szent család ismét „találkozzon” Székesfehérváron, és közös ünnepen kérjék közbenjárásukat keresztény családjainkért. Spányi Antal megyés püspök kérésére ezért Wilhelm Schraml passaui püspök Boldog Gizella-ereklyét ajándékozott a Székesfehérvári Egyházmegyének.
– Nagyon örülök annak, hogy a passaui megyés püspök megértette a kérésemet, és nekünk ajándékozta Boldog Gizella csontereklyéjét – nyilatkozta lapunknak Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök. Hozzátette: különösen fontosnak tarom, hogy a család évében történt ez az esemény. A megyés püspök úgy fogalmazott, ezzel a gesztussal is erősödik a keresztény családeszme. – Most már ereklyéiben is együtt lesz az egykori koronázóvárosban a magyar szent család, István király fejereklyéje, amelyet 1777-ben Mária Terézia adományozott, ez Raguzából érkezett, Szent Imre ujjának csontereklyéje 1930-ban érkezett Aachenből, most pedig Boldog Gizella csontereklyéje is itt van –mondta lapunknak Spányi Antal. A megyés püspök elmondása szerint Gizella mindössze tizenhat évesen került Magyarországra, hogy segítse a fiatal magyar király, István nemzetépítő munkáját. Hozzátette, együtt emelték fel a szegényeket, együtt építettek templomokat, iskolákat, és együtt teremtették meg a keresztény Magyarországot. Mint mondta, ezek azok az örök emberi értékek, amelyeket az utókornak kötelessége megőriznie.
Gizella királyné István király halála után néhány évvel kialakult kedvezőtlen politikai események miatt udvartartásával együtt kénytelen volt visszatérni szülőhazájába, ahol a passaui Niedernburg kolostor vezetőjeként halt meg 1060 körül, s a niedernburgi templomban helyezték örök nyugalomra. Most – kilenc és fél évszázad után – végleg Magyarországra került boldog Gizella csontereklyéje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.