Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Szerzők a szájbertérben

Gondosan ápolt, tartalmas, naprakész és folyamatosan frissülő honlapot minden írónak! – szólhatna a kortárs bölcsészkiáltvány, de messze nem csak a friss verstermés összegereblyézésén fáradozó egyetemisták állnának egy hasonló mozgalom élére. Az írók profi online megjelenése a kortárs irodalom ügyének, az olvasottságnak is jót tenne. Sorozatunk első részében – a teljesség igénye nélkül – néhány online éllovas szerző oldalát böngésztük.

R. Kiss Kornélia
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes, hogy a már nem élő klasszikusok esetében milyen erősen jelentkezik az igény jól felépített életműhonlapok iránt – jó lenne, ha ezt a kortársak is meglovagolnák. Az Országos Széchényi Könyvtár készített már például szépen kivitelezett honlapot Örkény Istvánnak és virtuális kiállítást Lázár Ervinnek egy-egy évforduló apropóján.
A kortársak mezőnyében is akad már, aki aktív, sőt interaktív formában használja az internetet. Lackfi János például kifejezetten nagy merítésű honlappal menedzseli magát: olvashatunk tőle verset, blogot, szemezget a kortársaktól, a jobb oldali margón ott sorjáznak az eddig megjelent kötetek címlapjai, sőt verstémát is küldhetünk e-mailben a költőnek, amelyet aztán ügyesen meghangszerel. Lackfi Jánosnak ráadásul egy másik internetes oldalára, Jani bohóc blogjára is ráakadtunk a virtuális vadászmezőn. Itt elsősorban a gyerekközönséget várja, nem Lackfi Jánosként, hanem Jani bohócként – jóllehet az első bejegyzések egyike alatt már olvashatjuk is a kommentet: „Ejnye, Költő úr! Tudom ám, hogy ki tetszik lenni! Rögtön rájöttem a stílusából. Ugye Lackfi János tetszik lenni?” Lebukott.
Ha külcsín, akkor kétségtelenül Tóth Krisztina honlapjának jár az egyik dobogós hely: a költőnő oldalának dizájnja saját üvegfestményeinek képeire épül, ízléses, viszszafogott. De a tartalomra sem lehet panasz. Részletes publikációs lista, szemelvények az előző kötetek verseiből és prózáiból, cikkek, interjúk, sőt meglepetésre még a szerző esküvői fotóira és a Garaczi László írókollégájánál rendezett halloweenparty fényképeire is rábukkanhat a böngésző, így a benyomás hajaz egy közösségi oldalon létrehozott profil megjelenésére. Egy másik fiatal költő, Dobai Bálint honlapja szintén példás munka friss hírekkel és temérdek verssel, sőt még egy vendégfotós galériájának is jut hely rajta, és folytatásokban olvashatjuk a szerző „regényes életrajzát”, amelynek egyetlen szépséghibája, hogy a folytatását a költő 2007 óta hanyagolja, pedig akkor még csak 1991-nél tartott.
A kortárs szerzők közül sokan (többek között a celeb-költőnő, Karafiáth Orsolya vagy Spiró György) a honlapfázist átugorva egyenesen a Facebook közösségi felületén alakítottak ki profilt. A közösségi webes kommunikáció azonban már tényleg egy másik fejezet.
(www.lackfi-janos.hu, www. tothkrisztina.hu, www.dobaibalint.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.