Szimulált katasztrófa Tokióban

Hírösszefoglaló
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrök zárták le az utakat tegnap, helyi idő szerint kilenc órakor Tokióban, s ezzel kezdetét vette az idei, szeptember elsejei katasztrófavédelmi gyakorlat – közölte a BBC. A brit híradás szerint idén eddig nem tapasztalt helyzet elé állították a hatóságok a tréning résztvevőit: a japán fővárost pusztító, a Richter-skála szerinti 7,3-as erősségi földrengés rázta meg, s a sérültek, valamint a romok miatt járhatatlanná váltak a metropolisból kivezető utak. A forgalom irányítását ezért röviddel a vészharangok megkongatása után a kivezényelt rendőrök vették át – több mint száz helyen kellett munkába állniuk. A vonatokat és metrókat eközben leállították, majd az utasokat biztonságba helyezték.
A gyakorlat az iskolásoktól a kormányig szinte mindenkit érintett Tokióban. A kabinet a távozó Kan Naoto miniszterelnök vezetésével rendkívüli ülést hívott össze, hogy gyors megoldásokat találjon a természeti csapást követő problémákra. Japánban egyébként minden évben rendeznek hasonló gyakorlatokat szeptember elsején. A dátum szimbolikus, mivel 1923-ban ezen a napon döntötte romba Tokiót és Jokohamát egy 8,3-as erejű földrengés. A katasztrófa több mint 100 ezer ember életét követelte. A hasonló katasztrófákat akarják elkerülni a rendszeres gyakorlatokkal. A BBC szerint az elővigyázatosságnak köszönhető, hogy a Japánt márciusban sújtó természeti katasztrófák, a földrengés és cunami eltűntjeinek és halálos áldozatainak száma nem haladta meg a 25 ezret.
Eközben újabb természeti csapás miatt aggódnak a szigetországban; heves széllökésekkel és esőzéssel érheti el a hét végén Japán nyugati partvidékét a Talas nevű tájfun – jelentette a japán meteorológiai hivatal. A tájékoztatás szerint óránként 50–70 milliméter csapadék zúdulhat alá már péntek éjszaka. A szél sebessége óránként 126 és 180 kilométer között valószínű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.