Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Szlovákiába viszik a tokaji szőlőtermést

Még csak a szüret kezdetén vagyunk, de máris megjelentek a kétszeres árat ajánló és azonnal fizető szlovák felvásárlók a Tokaj-hegyaljai borvidéken. Javában zajlanak az egyezkedések, majd az üzlet megkötése után kamionszám viszik ki az országból a sok ezer mázsa szőlőt. A hazai termésből azután az a szlovákiai tokaji is elkészíthető, amivel kapcsolatban több éve tartó nemzetközi küzdelem zajlik a két ország között.

Tolcsvai L. László
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól fizetnek a szlovákok, ezért a Tokaj-Hegyalján termett szőlő egy része idén szomszédunkhoz kerül – állítják a helybéli gazdálkodók, akik szerint a magyarországi árak kétszeresét fizetik az északról érkező felvásárlók. Rózsa Ferenc tállyai bortermelő lapunknak elmondta: örülnek, ha el tudják adni jó áron a portékát, így legalább nyereségük lesz, s biztosítottnak látszik a tokaj-hegyaljai szőlőtermelés jövője.
– Nem tudom, vajon helyesen cselekednek-e a hegyaljai termelők, ha nem hazai felvásárlóknak adják el a szőlőt – fogalmazott a gazdálkodó. – Az viszont tény, hogy míg itthon esetleg 50-70 forintot fizetnek a termés kilójáért, addig a szlovákok jóval gálánsabbak. Ez a helyzet valószínűleg nem tesz jót a hazai gazdaságnak, azt azonban ki merem jelenteni: bárki viszi, fizet érte, hadd vigye. Ráadásul nem utolsó szempont az azonnali fizetés, márpedig a szlovákok ezért „nyerő emberek” Tokaj-Hegyalján. Úgy vélem, ha egy borász nem gondolkodik üzletember módjára, nem képes helytállni a piacon. Csoma Ernő tolcsvai szőlő- és bortermelő egészen más álláspontot képvisel. Mint hangsúlyozta, a Tokaj környékén megtermett szőlőt inkább a hozzáértő hegyaljai gazdáknak kellene borként értékesíteniük, az ugyanis nem lehet cél, hogy a termést a külföldiek elvigyék. Csoma Ernő ugyanakkor belátja: nehéz ellenállni a hazai kétszeresét jelentő ár csábításának.
A felvidéki Tőketerebes (Trebisov) környékén gazdálkodók lapunknak megerősítették: kamionszám vásárolják a szőlőt a tokaji és az egri borvidékekről, s a magyarországi terméssel javítják boraik minőségét. Ők úgy látják, tisztességtelen dolgot nem művelnek, és a magyar érdekeket sem sértik. Állításuk szerint a bormarketing terén is jobban állnak, mint mi.
Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke mindezek ellenére nem érzi azt, hogy tragikus volna a helyzet. Szerinte az a felvásárló, aki külföldről érkezik, s nincs tisztában a hazai helyzettel – úgymond beesik a hegyaljai szőlőültetvények közé –, csak drágán tudja megvásárolni a világhírű árut. S persze azonnal fizet, hiszen másképp nem viheti el a szőlőt. Az elnök szerint Szlovákiából elsősorban a korai illatos fajtákat keresik, ezeket veszik leginkább. Ugyanakkor nagy mennyiségben kiszállított szőlőről nem tud Marcinkó Ferenc. A szakember úgy látja, hogy védeni kell a tokaji borokat, de ez csak úgy lehetséges, ha ellenőrzött körülmények között hagyja el az országot a szőlő. A külföldre szánt értékesítés dokumentálására volna alapvetően szükség – állapította meg a hegyközségi tanács elnöke.
– Véleményem szerint ha jó szőlőből készül a királyok bora, a borok királya, akkor annak nem kell különösebb cégér – állapította meg kérdésünkre Kiss István, Tokaj-Hegyalja egyik legsikeresebb termelője és értékesítője. – Az a jó, amikor a gazda önmaga készíti a bort, s értékesíti. A szőlő eladását külföldre nem támogatom, mi több, rossz tendenciának tartom.
A záhonyi magyar–ukrán határátkelő pénzügyőrei korábban lapunknak elárulták: Kárpátalja irányába már évek óta szállítják a kamionok Tokaj-Hegyalja szőlőjét. Szlovákia felé viszont nincs vámellenőrzés, szabadon jöhetnek-mehetnek a magyar áruval megrakott teherautók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.