Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Sztolipin kultusza

A sztolipini reformok tapasztalata jól hasznosítható ott, ahol a gazdaság modernizálása, a szociális élet átalakítása és a jólét erősítése a legfontosabb feladat, így Oroszországban is – fogalmazott a cári korszak 100 éve meggyilkolt reformer miniszterelnökének emlékére rendezett tudományos konferenciát köszöntő üzenetében Vlagyimir Putyin. Az évfordulónak politikai aktualitást ad, hogy a jelenlegi rendszer egyre többet hivatkozik Pjotr Sztolipinra.

Stier Gábor
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rimszkij-Korszakov Mese Szaltán cárról című operája volt műsoron 1911. szeptember 13-án a kijevi operában, amikor a második felvonást követő szünetben egy fiatalember két lövéssel leterítette az előadás egyik, a cár kíséretében lévő díszvendégét. Az áldozat Pjotr Sztolipin miniszterelnök volt, akit azelőtt már 10 alkalommal próbálták ellenfelei megölni. A merénylet ezúttal sikeres volt, hiszen az akkor 49 éves politikus öt nappal később belehalt sérüléseibe.
Sztolipin megítélése meglehetősen ellentmondásos, s tevékenysége máig élénk vitákat kavar. A konzervatívok a reformer államférfit, míg a baloldaliak és a liberálisok a kemény kezű, rögtönítélő hadbíróságok által ezreket az akasztófára küldő reakciós és retrográd autoritert látják benne. Agrárreformja megerősítette a kisbirtokosok rétegét. Ahogy ennek kapcsán annak idején kijelentette, „a törvényeket a józanok és erősek, nem pedig a részegek és gyengék számára kell írni”. Bővítette a személyi szabadságjogokat, s minél szélesebb rétegek számára igyekezett hozzáférhetővé tenni az oktatást, mondván, „a fénytől, a tudástól, a felvilágosodástól soha nem kell félni”. De ugyanúgy nevéhez fűződik az 1905–1907-es forradalmi terror megfékezése, s az ezt követő rendteremtés, mert mint mondta, „vannak az állam életében olyan végzetes pillanatok, amikor a szükség a jog felett áll”. Abban azonban a vitázók is megegyeznek, hogy Sztolipin nagy formátumú államférfi volt. – Ha valaki képes lett volna megmenteni a cári birodalmat, akkor ez a szakállas, gazdag nemes, a vidéki Oroszország képviselője – mondja róla Robert Messie amerikai történész. – Ha életben marad, Oroszország nem jut el a bolsevik fordulatig – teszi hozzá a brit Geoffrey Hosking. Az orosz kutató, Igor Bunyics meggyőződéssel vallja, ha Sztolipin programja megvalósul, akkor Oroszország 1940-re gazdasági értelemben utolérte volna az Egyesült Államokat, a politikai berendezkedést nézve pedig parlamentáris monarchiává alakul.
Nem meglepő, hogy a gazdaság megreformálására alapozó, a politikai változásokat is ebből levezető, a meggondolatlan liberális kísérletektől mentes, nyugodt, lépésről lépésre haladó átalakítást szorgalmazó, a kemény kéz politikáját és a szabadelvű gondolkodást összhangba hozó Sztolipinban saját politikai előképét véli felfedezni Putyin. Halálának mostani 100. és születésének 2012-es 150. évfordulója pedig jó alkalmat kínál arra, hogy a rendszer egy széles körben elfogadott történelmi személyiség példáján át is megértesse törekvéseit. Sztolipin politikai rehabilitálása már a Szovjetunió felbomlása után megtörtént, az elmúlt években pedig szép lassan a rendszer egyik kultikus figurájává vált. Biztos helyet kapott a tizenkét legnagyobb orosz között, könyvek, filmek készültek róla, legutóbb pedig Putyin felszólította a kormány tagjait, hogy egyhavi fizetésüket ajánlják fel a 2012-ben felállítandó szoborra. Most már tényleg csak az hiányzik, hogy addigra a Kremlbe minden bizonnyal visszatérő Putyin a reformokhoz is sztolipini érzékkel és hatékonysággal fogjon hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.