Szülőföld és haza

Kő András
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könyvtárnyi a könyv, amely megjelent a második világháborúról. Eggyel több nem sokat változtat a tényeken, gondolhatjuk. De amikor beleolvasunk ebbe az eggyel többe, alig tudjuk letenni, mert a történelem másik szemszögéből, alulnézetből követhetjük az eseményeket, a kort. A memoár írója, Lengyel Béla altábornagy napló, jegyzetek és egyéb segédanyagok nélkül 1982-ben, 86 éves korában barátai unszolására fogott hozzá emlékei összegereblyézéséhez, és 1986 végén, kilencvenéves korában tett pontot a végére.
Mint egykori cs. és kir. tiszt még az öreg királyra és császárra, I. Ferenc Józsefre tette le katonaesküjét 1914 októberében, harcolt az első világháborúban Tirolért, 1918-ban az őszirózsás forradalomban, majd a Nemzeti Hadsereg katonája lett, amely 1920-tól a Magyar Királyi Honvédség nevet viselte. Nagy tudású, művelt, nyelveket beszélő, egyenes jellemű katonai attaséként, minisztériumi osztályvezetőként, csapattest-, illetve seregtestparancsnokként éles szemű és tárgyilagos megfigyelő volt, aki eleddig ismeretlen részleteket, intimitásokat, a két világháború közötti Magyarország hadseregének viszonyait, működését, a kor jellegzetes alakjait, jellemüket, lelkialkatukat, viselkedésmódjukat vetette papírra élvezetes stílusban.
Egyszóval más szögből, ennélfogva másképpen látta – és láttatja – az eseményeket s a főszereplőket. Ez a nézőpont teszi érdekfeszítővé a sorait. No meg a történelem örökös mágnese: az összefüggés. Lengyel tábornok ugyanis gondolkodó ember, aki komolyan veszi az ok és okozat törvényét, és tisztában van azzal: a dolgok elképzelhetetlenül bonyolulttá tudnak válni azáltal, ahogy az egyik következik a másikból.
Szókimondásával és őszinteségével gyakran tette kockára az életét, de soha nem hallgatta el véleményét. Sokszor került nehéz helyzetbe, de embersége, bátorsága, türelme, felkészültsége révén mindig sikerült meghoznia a helyes döntést. Ilyen kényes helyzet volt, amikor 1944 szeptemberében csapataival Varsó előtt állt, és a lengyel felkeléssel találta szembe magát. „A honvéd hadosztályok jelenléte lengyel földön sok gondot okozott a németeknek – írja a volt varsói katonai attasé –, kölcsönös bizalmatlanságot eredményezett, hálátlan helyzet alakult ki, a magyar–lengyel történelmi barátság került szembe a német–magyar bajtársiassággal.” Aztán harc nélkül hazahozta a huszárhadosztályt és II. tartalék hadtestet.
A memoár abban a vonatkozásban is eltér a korábbiaktól, hogy pikáns és jellemző képet rajzol az emberi kapcsolatokról. A Szombathelyi Ferenc és Nagy Vilmos közötti viszonyról például azt írja: nem volt barátságos. Milyen tapintatos a jelző, mégis kifejező. És utána ott az összefüggés: „Ez az átkos jelenség – a vezérkar főnöke és a hadügyminiszter rivalizálása – végig kísértett már Bécsben is, a Monarchia idején.” Egyik jellemrajz jobb, mint a másik, még ha rövid lélegzetűek is. És nem győzzük hangsúlyozni pártatlanságát, azaz mindig az ország sorsa felől ítél. Véleménye szerint Horthy kormányzónak nem lett volna szabad kiutaznia 1944. március 19-én Klessheimbe Hitlerhez, hanem 18-án beteget kellett volna jelentenie, s a bevonuló német csapatok ellen fel kellett volna venni a harcot az isztambuli megállapodásnak megfelelően. A Szovjetunióban akkreditált volt magyar követ, Kristóffy József 1947–48-ban megerősítette Lengyel Bélának, hogy amikor 1941. június 22-én hivatalos megbeszélést folytatott Molotov külügyminiszterrel, Moszkva kilátásba helyezte: Magyarország érdekeit kedvezően fogja képviselni az erdélyi kérdés megoldásakor, ha Magyarország a német–orosz háborúban semleges marad.
A háború után Lengyel Béla tábornok sem kerülhette el a felelősségre vonást, rövid időre ő is börtönbe került, a kommunista hatalomátvétel idején azonban elhagyta az országot, és Grazban telepedett le, hogy ott szervezze meg kimagasló emigrációs tevékenységét. 1954-ben megkapta az osztrák állampolgárságot, és 1957-ben mint egykori cs. és kir. tiszt a nyugállományt is megítéltek neki. A magyar forradalom alatt és után éjt nappallá téve járta a határt, és ott segített a menekülteknek, ahol csak tudott. Király Bélát egy ideig ő rejtegette, majd a neve alatt repültette ki egy Swissair-géppel Amerikába. Habsburg Ottó egyszer megkérdezte Lengyel Bélától, hogy érzi magát Ausztriában. Szójátékkal válaszolt: „Ich bin aus meinem Mutterland, in mein grosses Vaterland gekommen.” Elhagytam a szülőföldem, és a hazámba érkeztem.
Nem érte meg a rendszerváltozást: 1988 decemberében, 92 éves korában érte a halál. Könyvének kézirata két évtizeddel az emlékiratok elkészítése után került vissza szülővárosába, Szarvasra. Molitorisz Pál, Lakos Zoltán és Sőregi Zoltán nem kevés munkájának érdeme, hogy a kéziratból könyv lett. Pontos lábjegyzetekkel és sok ismeretlen képpel.
(Lengyel Béla: Európa forgószelében. Digitális Kalamáris, Szarvas, 2011. Ára: 4500 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.