Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Szürkülő milliárdok

Egyre terebélyesebb a honi feketegazdaság: míg 2002-ben 2600 milliárd forint forgott az állam előtt rejtve maradó szférában, addig manapság 4600 milliárdot is mozgathat a jórészt illegális gazdasági világ. Becslések szerint az előző három esztendőben öt-hatszáz milliárd forint került ki a hatóság látóköréből. Eközben virul a feketefoglalkoztatás: félmillióan dolgozhatnak illegálisan, s az 1,2 millió minimálbéres közül is sokan kaphatnak zsebbe pénzt.

Jakubász Tamás
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly lökést adtak a honi feketegazdaságnak az utóbbi esztendők hazai és globális történései – vélik szakemberek. Az adatok ugyanis azt mutatják: a krízis lazított az adófizetési fegyelmen, és egyre többek kényszerülnek a hatóságok előtt rejtve maradó világba. Az eddigi információkról és az azokból levonható következtetésekről elsőként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemzetgazdasági folyamatokat vizsgáló főosztályának vezetőjét kérdeztük. Szabó Péter úgy fogalmazott: a világválság valószínűleg felduzzasztotta a szürke- és a feketegazdaságot. A szakember a vállalkozói szféra folyamatait hozta fel példaként. A részleges adatokból arra lehet következtetni, hogy egyes gazdálkodói csoportok körében megemelkedett az adóelkerülési hajlandóság. A főosztályvezető elképzelhetőnek tartja, hogy a káros jelenségek a gazdaság több területén éreztetik hatásukat.
A KSH legutóbb 2002-ről állított össze részletes adatokat a honi feketézés – szakmai kifejezéssel nem megfigyelt gazdaság – nagyságáról. Mint Szabó Péter elmondta, az akkori kimutatás szerint a nemzeti össztermék, a GDP 15 százalékával megegyező öszszeg, nagyjából 2600 milliárd forint forgott a rejtőzködő szférában. A hatalmas summa jelentős része az adócsalók zsebében köthetett ki, miként százmilliárdos tétel kerülhetett a prostitúcióból és drogkereskedelemből élő bűnözői csoportokhoz is. A számsorokba a regisztrációra nem kötelezett mezőgazdasági kistermelők és a – legálisnak számító – háztáji termelés és kalákázás értékét is beillesztették. A KSH főosztályvezetőjét nem lepné meg, ha a rejtett gazdaság nagysága a válságos időszakban több százalékkal is emelkedett volna. A jórészt illegális világ így akár 17-18 százalékos is lehet, s akár 4600 milliárd forintot is mozgathat évente. Mindez azt jelentené, hogy az előző három évben, a krízis ideje alatt öt-hatszáz milliárd forint hagyta el az ellenőrzött szférát.
Osztja a válság hatásairól kifejtett véleményt Vámosi-Nagy Szabolcs, akit a feketefoglalkoztatással kapcsolatos adatokról, tapasztalatokról kérdeztünk. Az adószakértő szerint nyilvánvaló, hogy a recesszió időszaka visszavetette a legális folyamatokat, egyszersmind nehezítette a feketézés ellen fellépő hatóságok munkáját. Az adóhivatal egykori elnökhelyettese helyesli az utóbbi esztendőkben meghozott, a feketefoglalkoztatás visszaszorítását célzó intézkedéseket, ugyanakkor rámutatott: az adóbevallások szerint 1,2 millió személyt jelentettek be minimálbérre vagy annál is kisebb összegre. Vámosi-Nagy Szabolcs az adatot irreálisnak nevezte, s úgy fogalmazott: nem kétséges, hogy manapság is virul a minimálbéres adócsalás. – A legkisebb keresetre bejelentett személyek bizonyos csoportja biztosan kap zsebbe is pénzt – mondta. Az adószakértő ugyanakkor a valósághoz közelítőnek tartja azt a becslést, miszerint idehaza nagyjából félmillió ember teljesen feketén dolgozik: az érintetteknek van rendszeres munkájuk, de keresményük után sem adót, sem járulékot nem fizetnek.
A szakember szerint a jogszabályok tulajdonképpen megfelelők. – Az adóhivatal és a munkaügyi felügyelet ellenőrzéseinek fokozása minden bizonnyal segíthetne a helyzeten – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, aki fontosnak tartaná az ismeretterjesztést: annak tudatosítását, hogy aki adót csal, mindannyiunktól lop. – Nem hagyható azonban figyelmen kívül – tette hozzá –, hogy a válságos időszak növelte a munkavállalók kiszolgáltatottságát, s többen oda juthattak: mindegy, milyen feltételek mellett, csak találjanak munkát. A feketegazdaság és az illegális foglalkoztatás visszaszorulásához így a gazdasági folyamatok normalizálódása is szükséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.