Támogassuk a helyi piacokat

Árva László
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mellár Tamás és Lóránt Károly által kezdeményezett gazdaságpolitikai vita elsősorban a rövid távú, akut gazdasági problémák kezelésének lehetőségével foglalkozott. Ez érthető is, hiszen az ország fizetőképességét kell elsősorban megőrizni, amelyhez igen lényeges olyan költségvetési pálya felvázolása, amelyben a bevételek és a kiadások biztosítják a költségvetési hiány folyamatos csökkentését, miközben természetesen fenn kell tartani az államigazgatás, az oktatás, az egészségügy, a közlekedési infrastruktúra és más jelentős államilag is finanszírozott rendszerek működőképességét. Üdvözlendő, hogy Csath Magdolna felhívta rá a figyelmet: napjainkban a rövid távú akut válság mellett egy sokkal súlyosabb hosszú távú krónikus növekedési válság is sújtja az országot. Ez nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy hazánk újra és újra költségvetési válságba kerüljön.
A magyar gazdaság hosszú távú sikertelenségét jól mutatja, hogy míg az 1989–90-es rendszerváltás egyik alapvető célja az volt, hogy az ország csökkentse lemaradását a nyugat-európai térséggel szemben, az elmúlt húsz év alatt lemaradásunk nyugati szomszédjainkhoz képest még növekedett is. Az IMF adatai szerint amíg 1988-ban az egy főre eső magyar GDP (összehasonlítható árakon számolva) körülbelül az osztrák hasonló mutató 50 százalékát tette ki, addig 2010-re a hazai mutató már csak az osztrák mutatószám 47 százaléka volt, tehát sikerült szívós munkával 3 százalékponttal növelni hazánk lemaradását. De a rendszerváltás után kialakult gazdasági modell sikertelenségét jelzi az is, hogy az 1990 és 1994 közt a munka világából kiesett közel másfél millió dolgozó újrafoglalkoztatása is csak kismértékben történt meg mind a mai napig, sőt, ezen (nagyrészt roma) emberek gyermekei is munka nélkül nőnek fel, növelve a társadalmi feszültségeket és a bűnözést.
Csath Magdolnának nagyrészt igaza van a receptet illetően, ami a kkv-k támogatását illeti, megjegyzem, ezt az elmúlt húsz évben minden kormány célul tűzte maga elé, miközben a multik túlsúlya folyamatosan növekedett a magyar gazdaságban. Csath Magdolna azzal zárja elemzését, hogy nem lehet eredményeket elérni a hazai vállalkozások támogatásában, ha „nem védjük annyira piacainkat, mint amennyire azt a többi EU-ország teszi”. Ebben természetesen igaza van, de EU-tagként sajnos nagyon nehéz általánosságban megvalósítani ezt a javaslatot, illetve tulajdonképpen csak egy területen lehetne nagyobb mozgásterünk, nevezetesen a mezőgazdaság, az élelmiszer-termelés és a turizmus területén. Erről a lehetőségről gyakran elfeledkezünk, ahogy Csath Magdolna sem említette ezt a cikkében.
A magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban az elmúlt tíz évben a foglalkoztatást nagyon drasztikusan csökkentették. 1998 és 2008 között ezen a területen a munkaerő felhasználás 740 ezer „éves munkaerő egységről” (ÉME) 440 ezer ÉME-re csökkent. Ez elsősorban a kis gazdaságok segítő családtagjainak csökkenésében jelentkezett, de vonatkozott a mezőgazdasági bérmunkásokra is. Jelentősen csökkentették a foglalkoztatást az élelmiszeriparban is. Ez a sajnálatos eredmény részben a nagy gazdaságok túltámogatásának, másrészt az élelmiszerimport hazai termékeket kiszorító hatása miatt történt. Ez a folyamat azonban ma még talán részben visszafordítható, mégpedig anélkül, hogy szembe kellene menni az érvényben lévő nemzetközi megállapodásainkkal. A helyi mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeket előállító termelési és értékesítési láncok ugyanis támogathatók anélkül, hogy a nemzetközi megállapodásokat fel kellene rúgni. A helyi piacok, a helyi termékek támogatása szerepel mind az Új Széchenyi-tervben, mind a Nemzeti vidékstratégiai koncepció 2020 című munkaanyagban, a baj inkább az, hogy konkrétan csak nagyon kevés történt a már meglevő helyi termék–helyi piac kezdeményezések felkarolására, illetve a hasonló kezdeményezések elindítására. A helyi termelő és értékesítő szerveződések segítéséhez egyébként jóval kevesebb – nagyrészt EU-forrásból biztosítható – pénzre lenne szükség, mint amennyit az elmúlt évtizedben a nagygazdaságok külföldi gépvásárlásainak támogatására fordítottak, segítve ezzel a német és amerikai gépgyártókat és hozzájárulva a magyar mezőgazdaságban a foglalkoztatás csökkenéséhez. Jelentős eredményeket lehetne elérni e téren a helyi termékek értékesítését akadályozó bürokratikus előírások csökkentésével is – amire már az elmúlt évben voltak példák –, de az EU-előírások túlzott átvétele még mindig jelentős akadályokat képez.
A helyi piacok és helyi gazdaság támogatása (pénzzel, szervezéssel és jogszabályi háttérrel) már azért is fontos lenne, mert míg a hazai piacok védelme egyéb területeken igen nehéz – sok esetben egyenesen lehetetlen feladatot jelentene az érvényes nemzetközi szerződéseinket figyelembe véve –, addig az élelmiszer-gazdaságban a helyi kezdeményezések, a helyi piacok támogatása, illetve a helyi termékek népszerűsítése viszonylag kis ráfordítással visszahozhatná a hagyományos termékek egy részét az asztalra, és munkához juttathatna sok vidéki családot.

A szerző közgazdász

A magyar gazdaság helyzetéről indított vita hozzászólói: Mellár Tamás (Válaszút előtt, vitaindító, augusztus 26.); Lóránt Károly (Tisztázó viták kellenek!, augusztus 29.); Csath Magdolna (Gazdaságpolitikai fordulat: de merre?, szeptember 1.); Spaller Endre (Hétköznapi válságkezelés Magyarországon és Görögországban, szeptember 2.); Torba Tamás (Gazdaságpolitika Magyarországon, szeptember 3.).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.