Tanú a rácson túlról

Három éve még súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás gyanújával, egy másik bűnügyben előzetes letartóztatásban volt Vilmányi Ágnes, a Hunvald-per tegnap meghallgatott tanúja. Az ügyvédnő, aki a vád szerinti erzsébetvárosi ingatlanpanamát a vevők oldaláról segítette elő, a részletekre most nem emlékezett. Korábban viszont terhelő vallomást tett a volt balliberális vezetőkre, és több ezer dokumentummal segítette a nyomozást.

2011. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erzsébetvárosban eleinte minden szabályosnak tűnt, csak később állt össze a kép arról, hogy milyen konstrukcióval tettek szert 50-70 százalékos haszonra az önkormányzati ingatlanok vevői – jelentette ki a Fővárosi Bíróság előtt Vilmányi Ágnes. Az ügyvéd a gyanúsítottból lett koronatanú, Nagy György megbízásából járt el a vád szerinti adásvételeknél, majd pedig a vevő „projektcégek” üzletrészeinek értékesítésénél.
A Hunvald-per sorban harmadikként beidézett tanúja tegnap államtitokra hivatkozva nem válaszolt azokra a védői kérdésekre, amelyek egy másik büntetőügyre vonatkoztak.
*
A bíróságon ugyanakkor bemutatták a Központi Nyomozó Főügyészség több tízezer oldalas nyomozati iratából azokat a dokumentumokat, amelyek megerősítik: 2008 elején Vilmányi és társai ellen a BRFK-n kiemelt ügyként büntetőeljárás zajlott súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt. Hogy konkrétan mit követtek el, az államtitok részét képezheti, ugyanakkor vélhetőleg ő is nyomozási alkut köthetett, akárcsak az ügyben már beidézett – szintén előzetes letartóztatásban volt – Nagy György és a külföldi befektetők eleinte ugyancsak gyanúsított képviselője, Polivodáné Dolinay Eszter. Információnk szerint a zsarolási eljárást azt követően megszüntették, hogy az ügyvédnőnél házkutatást tartottak. Vilmányi Ágnes a nyomozati iratokban fellelhető összefoglaló alapján több mint 2500 dokumentumot, bűnjelet szolgáltatott ki a hatóságoknak, és valószínűleg a vád bizonyítékainak alátámasztásában is döntő szerepet játszott.
A Központi Nyomozó Főügyészség szerint Hunvald György volt MSZP-s polgármester, Gál György korábbi SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök és 23 társuk bűnszervezetben elkövetett csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel – 17 önkormányzati ingatlan eladásával vagy kísérletével – több mint 600 millió forintos kárt okoztak. A vádirat alapján Gál összesen 366 millió forint kenőpénzt kért és kapott.
A tegnapi tárgyaláson Vilmányi Ágnes már csak általánosságban emlékezett arra, hogy Nagy György és üzlettársai milyen módszerekkel „hozták ki” az önkormányzattól az ingatlanokat. Egykori főnökében vakon megbízott, azonban amikor több tíz millió forint tartozását nem fizette ki neki, rájött, hogy átverték. Vilmányi Ágnes a tegnap fenntartott nyomozáskori tanúvallomásában a vesztegetésekről azt állította: „Nagy György konkrétan Gál nevét említette, aki a Dob utca 107. szám alatti ingatlan kapcsán 30 millió forintot kapott, más esetben pedig még jelentősebb összeget. A polgármesternek, Hunvald Györgynek pedig 100 millió forintot meghaladó összeget juttatott.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.