Tanúk ideje jön a Hunvald-perben

Többszörösen is megváltozik a Hunvald-per menete – derült ki tegnap az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy első őszi tárgyalási napján. A Fővárosi Bíróság végzéssel is kiemeltté nyilvánította a büntetőeljárást, lezárult a vádlottak meghallgatása és újabb vádponttal bővült a vádirat. A koronatanú meghallgatásával ma új szakasz kezdődik.

2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a 25 vádlottat meghallgattuk a kiemeltté nyilvánított büntetőügyben – közölte Vincze Piroska, a Fővárosi Bíróság (FB) az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügyben eljáró öttagú tanácsának elnöke. A bíró összegzéséből kiderült: a másodrendű és az elsőrendű vádlott, az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György, a VII. kerület volt MSZP-s polgármestere és az ugyancsak rács mögött lévő Gál György korábbi SZDSZ-es bizottsági elnök egy vádpontban sem ismerte el bűnösségét. Ők a vád szerint bűnszervezetben elkövetett csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel több mint 600 milliónyi kárt okoztak a kerületi önkormányzatnak. A bírósági összefoglaló szerint Hunvald „nagyon részletes” védekezést adott elő, de az ingatlanügyletekre létrehozott cégekben részt vevő strómanok közokirat-hamisításait alig említette. Gál, aki a vád alapján ingatlanonként 20 és 30 millió forint közötti vesztegetési pénzt, összesen 366 milliót kért és kapott Nagy Györgytől, szerteágazó védekezésében a legfontosabbra nem tért ki: a mára a bíróságra idézett koronatanú cégeinek ügyére.
Kardos Péter harmadrendű vádlott részben elismerte bűnösségét. Erzsébetváros pénzügyi bizottságának volt SZDSZ-es elnökét egy ingatlan ügyében csalással, vesztegetéssel, közokirat-hamisítással, az élettársának fiktív állás juttatása, továbbá a barátjának szerzett és a lányának átjátszott bérlakás miatt pedig hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel is vádolják. Az ügyészség közölte: B. Gábor (Kardos barátja – a szerk.) XVIII. rendű vádlott vádpontjait kiegészíti bűnsegédként elkövetett hivatali visszaéléssel.
A bíróság előzőleg befejezte a strómanok meghallgatást. Ők az ingatlanértékesítések „értelmi szerzői”, a gyanúsítottból lett tanú, Nagy György kezdeményezésére létrehozott cégekben voltak ügyvezetők, tagok. Közülük többen elismerték vagy részben elismerték bűnösségüket, de mint vallomásaikban kifejtették, egyikük sem volt tisztában cselekményük súlyával.
Nagy György meghallgatása fordulatot hozhat a magukat ártatlannak valló volt balliberális politikusok és társaik ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.