Tömegtüntetés helyett élőlánc lesz

Nem szervez tömegtüntetést, hanem a Parlament köré vont élőlánccal tiltakozik a kormány munka világát érintő intézkedései ellen négy baloldali szakszervezet. Bár az MSZP korábban támogatásáról biztosította a demonstrációt, az érdekvédők távolmaradásra kérik a pártokat. Mindeközben a háttértárgyalások eredményeként jelentősen „szelídülhet” a nagy vihart kavaró új munka törvénykönyve tervezete.

Bákonyi Ádám
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négyek, azaz a baloldali kötődésű Autonómok, az MSZOSZ, a SZEF és az ÉSZT hétfőn, az őszi ülésszak első napján tiltakoznak a kormány szerintük „munkavállalókat érintő eddigi és tervezett intézkedései” ellen. A demonstrációs bizottság ülése után Hernádvölgyi Andrea lapunkat arról tájékoztatta, nem szerveznek tömegdemonstrációt, hanem a Parlament köré vont élőlánccal tiltakoznak az egykulcsos személyi jövedelemadó, az érdekegyeztetés átalakítása, valamint a munka törvénykönyve átfogó módosítása ellen, majd petíciót adnának át az illetékeseknek. Bár több civil szervezet és az MSZP is támogatásáról, illetve részvételéről biztosította a demonstrációt, a szocialistákkal vállaltan lojális MSZOSZ alelnöke kijelentette: mivel munkavállalókat érintő kérdésekről van szó, csak munkavállalókat várnak az akcióra, így nem szeretnék, ha a politika rátelepedne. – Üzenetünk nemcsak a kormánynak, hanem valamennyi parlamenti pártnak egyaránt szól. Aki az Országgyűlésben van, az gombnyomással támogassa a munkavállalókat – fogalmazott Hernádvölgyi Andrea. A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok már korábban bejelentette: bár egyetértenek az indokokkal és a követelésekkel, nem vesznek részt az akción. A konföderációk szerint hiteltelenné teszi a tiltakozást, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a demonstráción való részvételre buzdított, amin pártja is ott lesz. Az utóbbi húsz évben ugyanis a szocialisták három cikluson át voltak kormányon, azaz a mai nehéz helyzet kialakulásáért a legnagyobb felelősség őket terheli – vélték az érdekvédők.
Mindeközben az immár háromoldalú háttértárgyalások eredményeként jelentősen „szelídülhet” a nagy vihart kavaró új munka törvénykönyve tervezete. A koncepciót kidolgozó Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi terveivel ellentétben az új szabályozásban nem változik a munkavállalók éves rendes szabadsága, és ami a legfontosabb: a módosítás nem eredményezheti a munkavállalók keresetének csökkenését. Várhatóan nem fordul meg a munkaviszony rendes felmondással való megszüntetésekor a bizonyítás, azaz továbbra is a munkáltatónak kell felsorolnia az elbocsátás valós okát. Kompromisszumos irányba léptek a felek a kötelező túlóra esetében, a próbaidő hatályos konstrukciója is megmarad, továbbá a pótszabadság kivehetősége sem változik. Az eddigi tervekhez képest erősödhetnek a személyes munkavállalói jogok, így nem lehet a dolgozókat megfigyelni, poligráfos vizsgálatnak vagy terhességi tesztnek alávetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.