Torz összetételű a bővülés

A kormány keresi az eszközöket arra, hogy a hivatalosan kétszázalékosra becsült gazdasági növekedés magasabb lehessen. A lapunknak nyilatkozó közgazdászok szerint a GDP-bővülés belső motorjait a magyar építőipari cégek előnyben részesítésével, az élelmiszerexport állami segítésével és a devizahitelesek megsegítésére irányuló további lépésekkel lehetne beindítani.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosan arra kérte a kormányfő Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert a százmilliárdos idei kiigazítás bejelentésekor, hogy dolgozzon ki elképzeléseket a növekedés gyorsítására. Orbán Viktor úgy fogalmazott: elfogadja, hogy a költségvetés kétszázalékos GDP-bővülésre épül, de nincs kibékülve ezzel a teljesítménnyel.
Nagy kérdés, hogy a külső adósság és a hiánycélok tartásának szorításában milyen eszközei maradtak a kormánynak erre a célra. Számos szakember úgy gondolja, hogy a mozgástér egyenlő a nullával, a kormány megtette, amit lehetett, és várni kell a külső környezet javulására. Ha pedig ez nem következik be, sőt, súlyosbodik az uniós adósságválság, akkor az is könnyen megtörténhet, hogy a kétszázalékos GDP-bővülés sem teljesül. E vélemények szerint az Orbán-kabinet mindössze azzal foglalkozhat, hogy a lassulásból eredő terheket miként terítse szét.
Más közgazdászok viszont úgy látják, hogy lenne lehetőség a beavatkozásra. Szerintük az új kormány még adós azokkal az intézkedésekkel, amelyek a torz növekedési szerkezeten változtatnának, s amelyek a GDP-bővülés belső motorjait is elindíthatnák. – Amit magyar gazdasági növekedésnek nevezünk, valójában három különböző irányba mozgó gazdaság teljesítményét takarja: a multinacionális nagyvállalatokét, a valódi magyar cégekét és a 750 ezer embert foglalkoztató állami szektorét. Ezek közül egyedül a külföldi hátterű társaságok képesek növekedni, ez ellensúlyozza a másik két terület drámai szereplését, s eredményezi azt, hogy a GDP összesítő mutatója végül is pozitív lehet idén és jövőre – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Bogár László közgazdász. Mint mondta, a kormánytól azt várják, hogy ne csak az állami pénzügyek konszolidálásával foglalkozzon, hanem dolgozzon ki eszközöket „a tényleges hazai gazdaság” helyzetbe hozására. Szerinte nem vágyálom, hogy a növekedés szerkezete egészségesebb legyen, persze ehhez „jelentősebb anyagi forrásokra lenne szükség”. Arra a kérdésre, hogy most, amikor százmilliárdokat kell spórolni, miből lehetne előteremteni e célra a pénzt, Bogár László úgy fogalmazott, át kellene gondolni a multik támogatására kifizetett öszszegeket.
– Az egyik legsúlyosabb probléma az építőipar területén figyelhető meg. Nem túlzás azt mondani, hogy ez a szektor agonizál a céges beruházások és magánépítkezések elmaradása és a körbetartozások miatt. Az ágazat felkarolásának egyik módja az lenne, hogy az állami építkezéseknél előnyben részesítenék a hazai cégeket. Ezenkívül viszonylag kevés pénzből lehetne segíteni a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek exportját is az Európai Unión kívüli országokba – nyilatkozta a lapunknak Csath Magdolna közgazdász. Szerinte például a turizmusban, a tudományos rendezvények szervezésében is vannak kiaknázatlan lehetőségek. – A devizahitelesek további megsegítése azért is lenne fontos, mert a társadalmi bizonytalanságot erősíti ez a probléma, és azokat is visszatartja a fogyasztástól, akik egyébként rendelkeznek elkölthető jövedelemmel – tette hozzá a közgazdász.
Mint ismert, a rosszabbodó külső feltételek hatására a II. negyedévben gyakorlatilag leállt a magyar GDP bővülése, az előző negyedévhez képest stagnált a gazdaság. Ám korai lenne temetni a magyar növekedést, tegnap az ipari termelés területéről – amely hűen tükrözi a GDP várható alakulását – jó hírek érkeztek: 2 hónap visszaesés után 0,8 százalékos növekedést jeleztek. Még ennél is kedvezőbb fejlemények következtek be Németországban, ahol az ipari termelés a várt fél százalék helyett 4 százalékkal nőtt.

Hitelminősítői dicséret. Megérkezett az első hitelminősítői elismerés a kormány 100 milliárdos intézkedéscsomagjára a Fitch Ratings vezérigazgatójától – tudatta az MTI. Ed Parker a Dow Jones hírügynökségnek azt mondta: a magyar gazdaságpolitika az idén viszszatért a helyes útra, s a jövő évi 3 százalék alatti deficitcél is hihető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.