Tovább bővülő mentőcsomag

Két olyan esemény is várható ma, amely igen fontos lehet a hiteladósok számára. Egyrészt megalakul az otthonvédelmi monitoringbizottság, másrészt a kormány bejelentheti a Nemzeti Eszközkezelő Társaság felállítását is. A jegybank felmérése szerint idén nem lesz fordulat a hitelezésben. A bedőlések száma tovább emelkedik majd.

Csécsi László
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma tartja alakuló ülését az otthonvédelmi monitoringbizottság. A testület többek között a devizaadósok érdekében felállított árfolyamvédelmi program működését kíséri majd figyelemmel, és szükség esetén javaslatot ad a szabályozás továbbfejlesztésére. Emellett áttekinti a hazai lakossági hitelezés szabályozását, különös tekintettel a banki hitelek árazására, a bankok közötti versenyhelyzetre és a fogyasztóvédelmi szabályozásra. Ennek kapcsán megtárgyalja a különböző hazai és nemzetközi szervezetek ajánlásait, más országok legjobbnak tekintett gyakorlatait, tapasztalatait is, és a kormány hatásköréhez tartozó pénzügyi szabályozási javaslatokat fogalmaz meg. – A testület vezetője Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára lesz, de a tagok között szerepel Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, valamint Balogh László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének alelnöke is – közölte lapunkkal a Nemzetgazdasági Minisztérium. Arra a kérdésre azonban egyelőre nem tudjuk a választ, hogy milyen következményekkel járhat az esetleges szabálytalanságok napvilágra kerülése. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint azon van a hangsúly, hogy a törvényi háttér hibáira derül-e fény, vagy olyan esetekre, amikor a pénzintézetek nem a szabályok szerint jártak el, így megkárosították az ügyfeleket.

*

Ez utóbbi esetben egyértelműen meg lehet határozni a vétkest, ezért egy elmarasztaló ítélet hatálya akár visszamenőleg is érvényes lehet.
A mai nap egy másik régen várt eseményt is tartogat a devizaadósok számára. A Napi Gazdaság információja szerint ugyanis a Nemzeti Eszközkezelő Társaság is ma áll fel. A napilap úgy tudja, az eszközkezelőre kétmilliárd forint jut majd, de ez az összeg a szükséges szervezeti és infrastrukturális háttér biztosítása után legfeljebb néhány száz lakás megvásárlását teszi majd lehetővé. A kormány egyébként 2014-ig maximum ötezer olyan lakást venne át előre meghatározott értéken a bankoktól, amelynek adósa már hónapok óta nem képes fizetni a törlesztőrészletét.
A fizetésképtelen adósok száma a banki várakozások szerint 2011 második felében tovább emelkedik majd. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelezési felmérése rámutatott, hogy a fizetésképtelenség miatt átstrukturált kölcsönök aránya jelentősen megemelkedett április eleje és június vége között. A negyedév végéig a jelzáloghitelek 11,5 százalékán módosítottak a pénzintézetek, hogy az adósoknak kevesebbet kelljen fizetniük, így elkerüljék a bedőlést. – Ezek a próbálkozások azonban úgy tűnik, nem jártak sikerrel: az átütemezett kölcsönök harmadát ugyanis az alacsonyabb részletek ellenére sem tudják törleszteni az adósok – derül ki a felmérésből. Ráadásul ez az arány valószínűleg szebb képet fest a valóságosnál. Homolya Dániel, a jegybank vezető szakértője ugyanis elmondta, hogy a pénzintézetek általában új megoldást keresnek, ha az ügyfelük nem tudja fizetni az átstrukturált hitelét és új, hosszabb határidőket adnak a számára, ezért a fizetésképtelen adósok egy része még mindig a jól teljesítők között szerepel.
Az MNB felméréséből az is kiderül, hogy sem a háztartási, sem a vállalati hitelezés nem élénkült az első fél évben és a közeljövőben nem is várható fordulat e téren. A lakáscélú hitelek iránt a második negyedévben is csökkent a kereslet, miközben a fogyasztási hiteleknél már némi élénkülésről számoltak be a pénzintézetek. A lakossági hitelek feltételei érdemben nem változtak, és a bankok nem is terveznek jelentősebb módosításokat, a vállalati hitelezés feltételein azonban a következő fél évben szigorítanának a pénzintézetek. Az önkormányzati hiteleknél szintén a korábbinál magasabbra kerül a léc. Ráadásul egyre több településnek okoz gondot a kölcsönök visszafizetése. Június végére egy százalékra emelkedett az átrendezett hitel és kötvényállomány az önkormányzatok körében, de ez az arány a bankok előrejelzése szerint az év végére tíz százalékra is emelkedhet. A fizetésképtelenség elharapódzása többek között annak köszönhető, hogy a települések jelentős része svájci frankban adósodott el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.