Trezorok a gránithegyekben

Az anyagi és tárgyi értékek biztonságát első számú feladatának tartó Svájcban, a természeti adottságokat kihasználva erre szakosodott cégek a föld alá rejtik mind a magánkincseket, mind a vállalatok bizalmas adatait.

Stefan Lázár
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A banktitok története további fejezettel gazdagodik. Erre elsődlegesen a II. világháborúból visszamaradt, a hadsereg által nagyrészt már nem használt erődítmények nyújtanak lehetőséget. Így például a Gotthard vidék gránitkőzetébe létesített erődrendszer, amely arra az esetre épült, ha a hitleri Wehrmacht lerohanná a semlegességére büszke alpesi országot. A berni kormány itt talált volna menedéket. A Swiss Armee által feladott labirintusrendszer késztette a villamosmérnök Dolf Wimpflit arra, hogy megvásárolja a föld alatti építményt, és ott jól őrizhető páncélkamrákat alakítson ki. Üzleti meggondolásának a mozgatórugója: magánszemélyek és vállalatok értékeinek a megőrzése. A Swiss Gold Safe név alatt futó kezdeményezés telitalálatnak bizonyult. Különösen azt követően, hogy elmélyült a globális gazdasági válság.
Az emberek igyekeznek megőrizni megtakarított pénzük és vagyonuk vásárlóértékét, és nemesfémbe, aranyba, ezüstbe invesztálnak. Ezek biztonságát szolgálja az Uri kantonhoz tartozó Amsteg közelében, a sziklák alá rejtett bunker. „A krízis számunkra áldás. Az érdeklődők száma megtöbbszöröződött” – hangoztatja a vállalat ügyvezetője, Hans Maurer, és további újfajta jelenségre utal: – Számos ügyfél nem tartja kielégítőnek a pénzintézetek nyújtotta biztonságot, és aranykészletét inkább magánvállalkozásra bízza a legmodernebb technikával felszerelt alpesi páncélszekrényekben. A létesítmény pontos helyét legfeljebb a környék polgárai ismerik, a berendezés alkotóelemeit és az itt dolgozó személyek számát éppen úgy nem lehet tudni pontosan, mint hajdanán a hadsereg idejében. Az érdeklődök bizalmának fokozását az itt elhelyezett értékekre kötött casco biztosítás szolgálja.
Mindenekelőtt vállalatok bizalmas iratainak és titkosított adatainak biztonságos megőrzését kínálja a Berner Oberland vidéken működő, nevét a híres amerikai Fort Knox erődítménytől átvett Swiss Fort Knox bunker, amelyet a hadseregtől bérel az üzemeltető, és garanciát nyújt arra, hogy a rá bízott értékeket minden katonai, civil beavatkozás vagy természeti katasztrófa (árvíz, földrengés, elektromágneses besugárzás) esetén megmenti. A létesítmény közelében repülőtér és vámhivatal működik, megkönnyítendő a közvetlen külföldi elérhetőséget.
A sziklák alá rejtett svájci trezorok harmadik állomása (Fort DK 2) szintén Uriban található, a bunkerben kiépített adatközponttal és – sajtóértesülések szerint – Genfben, Bristolban, Párizsban és Budapesten fenntartott képviseletekkel. Részletes információkkal a föld alatti létesítmény tulajdonosa nem szolgál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.