Új filmakadémia indul

Az őszi szemeszterben általános játékfilmkészítő kurzussal kezdte meg a működését a Budapest Film Academy, amely az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel együttműködésben önálló mesterszak indításán dolgozik.

Kárpáti György
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, a kereskedelmi filmkészítésre felkészítő iskola nyitotta meg kapuit a napokban. A Budapest Film Academy (BFA) olyan filmkészítő kurzusokat indít az ELTE BTK-val együttműködésben, amelyek egy-két év alatt a filmkészítés teljes vertikumát lefedik. Hódi Jenő, a CinePartners Entertainment Inc. elnöke és tulajdonosa augusztus 29-én együttműködési megállapodást írt alá az ELTE Bölcsészettudományi Kara nevében Dezső Tamás dékánnal és Brenner Koloman dékánhelyettessel. Az együttműködés gyakorlati kezdetét jelenti a 2011/12-es tanév első félévében induló, A játékfilmkészítés alapjai című kurzus, egy átfogó ismereteket nyújtó bevezető stúdium, amely a BFA tanfolyamaként indul az ELTE BTK filmtudományi tanszékének szakmai felügyeletével. A kurzusra a jelentkezési határidő szeptember 12-e, a 13 hetes elméleti és gyakorlati képzés az ELTE őszi szemeszteréhez igazodik. A kurzust az ELTE kreditértékkel, szakmai gyakorlatként fogadja el, külső egyetemről érkezők számára pedig úgynevezett ECTS-kreditigazolást ad ki az akadémia a tanfolyam végén – nyilatkozta Hódi Jenő a Magyar Nemzetnek.
A legújabb filmes intézmény vezetője elmondta, hogy a BFA saját képzési tervét egyeztette az ELTE BTK filmtudományi tanszékével. – A tanfolyam díjköteles, de ösztöndíjrendszert már a kezdetektől alkalmazunk, amellyel akár százszázalékos költségtérítést is kaphatnak az arra érdemesek – tette hozzá. A tervek szerint a következő félévben a BFA a tárgyak szélesebb kínálatát tudja majd felajánlani az együttműködés részeként. Ekkor szándékoznak beindítani az angol nyelvű stúdiumokat is, amelyekre már most is volt jelentkező.
A mostani kurzus lényege, hogy egy kész forgatókönyv alapján a hallgatók szakemberek segítségével leforgatnak egy-két jelenetet, amit professzionális módon befejeznek. Emellett költségvetést, forgatási ütemtervet, teljes prezentációt készítenek, amellyel a projekt piacképessé és külföldön is eladhatóvá válik. – Szeretnénk megmutatni a diákoknak, hogyan kell a nemzetközi piacra késznek lenni, versenyképesen kilépni a határokon túlra – mondta Hódi. A feldolgozandó forgatókönyvet Hódi írta Örkény István Tóték című műve alapján, amelynek átiratában a postás lesz a kulcsszereplő. Az induló kurzus általános kitekintést ad a szakma teljes vertikumára, mert Hódi megfogalmazása szerint nem lehet jó valaki a szakmájában, ha nem ismeri a többiekét. Ennek szellemében a gyakorlati kurzusokat neves filmkészítők tartják. Ragályi Elemér operatőr és Goda Krisztina rendező örömmel osztják meg a hallgatókkal szakmai tapasztalataikat. A felkért előadók között szerepel Radnóti Zsuzsa, Örkény István özvegye, a Vígszínház fődramaturgja, aki forgatókönyvírásról és dramaturgiai ismeretekről fog beszélni, Hábermann Jenő a produceri munkáról és a nemzetközi koprodukciókról, Szabolcs János a látványtervezésről tart előadást. A tervek szerint a tanfolyamot félévenként néhány napos workshop egészíti ki, ezt világhírű filmesek fogják tartani, akiket Andrew G. Vajna hív meg.
Hódi reményei szerint a mostani tanfolyami formát követően akkreditált MA-rendszerben 2012 őszén megindulhat a mesterszak is. – A Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló képzésektől abban fog különbözni a miénk, hogy a mi szemünk előtt elsősorban a nemzetközi piacra szánt alkotások lebegnek, ilyenek létrehozására készítjük fel a hallgatókat – tette hozzá a BFA elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.