Új magyar kedvenc Európában

A magyar klubcsapatok idő előtt elhullottak a nemzetközi porondon, így az ínséges évekre jellemző mentalitással azt is meg kell becsülnünk, hogy legalább magyar játékosnak szurkolhatunk a labdarúgó Bajnokok Ligájában. S mindjárt kettőnek! A belga Genk Tőzsér Dániellel és Köteles Lászlóval a soraiban, sőt főszereplésével – a tizenegyespárbajban előbbi értékesítette a maga büntetőjét, utóbbi pedig az ellenfél két kísérletét is hárította – felülmúlta az izraeli Maccabi Haifát a selejtező utolsó fordulójában. Tegnap este (lapzárta után) Szabics Imre csatlakozhatott melléjük, ha a Sturm Graz az idegenbeli 1-1 után kiverte a fehérorosz BATE Boriszovot.

2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Király Gábor és Dárdai Pál révén a kilencvenes évek végén a Hertha volt az átlagos magyar drukker kedvenc külföldi csapata, aztán éppen Szabics miatt a Stuttgart és a Sturm, Telek Andrásért sokan Kassára is elzarándokoltak, Juhász Roland végett az Anderlechtre is figyeltünk, majd Gera Zoltánnak, illetve Dzsudzsák Balázsnak köszönhetően a Fulham és a PSV Eindhoven európai szereplését övezte megkülönböztetett érdeklődés idehaza. A 2011–2012-es idényben a belga Genk veheti át ezt a szerepet. Kedd este vérbeli kupameccsen 2-1-es rendes játékidő, majd hosszabbítás után tizenegyespárbajban győzte le a Maccabi Haifát. Az együttes két magyar futballistája meghatározó szerepet játszott a találkozón. Tőzsér a csapat irányítója, Köteles a vendégtalálatért talán hibáztatható – kicsit kint állt a kapuból, amit Golasza okos íveléssel használt ki –, utána azonban többször magabiztosan hárított, a büntetők során pedig hőssé emelkedett, hiszen rögtön a vendégek első két lövését hárította.
Az egykori diósgyőri kapus két éve szerződött Genkbe, itt első számú kapusként számítottak rá. Tavaly nyáron korábbi és jelenlegi klubja elszámolási vitába keveredett, amiből ő húzta a rövidebbet. Mialatt a felek a FIFA állásfoglalására vártak, kimaradt a kezdőcsapatból, helyette a csak 19 éves Thibaut Courtois olyan kiválóan védett, hogy a Chelsea is felfigyelt rá, s most leigazolta. Köteles újból esélyt kapott, s élt vele. Már a Partizan Belgrád ellen is megállta a helyét, a Maccabi elleni siker után pedig a nevét zengi a belga sajtó. Ő szerényen csak így értékelt a helyi lapoknak: „A mai meccsen mindenki hős volt a csapatunkból. Meg kell köszönnöm a társaimnak, hogy két gólt is szereztek, majd négy tizenegyest is belőttek. Én csak azt tettem, amit tennem kellett.” Ennek köszönhetően klubja tegnap két évvel meghosszabbította a szerződését, amit az érintett így kommentált: „Nagyon örülök, három évig a Genk futballistája vagyok, s a feltételek sokkal előnyösebbek, mint korábban. Ha az elmúlt heteket, a Maccabi elleni meccset, és ezt a megállapodást veszem, mondhatom: a sors visszaadta azt, amit az elmúlt évben elvett.”
A bajnoki cím dacára a Genk vezetői a nyáron erősítés helyett eladtak több kulcsjátékost, mi több, két hete távozott az edző, Frank Vercauteren is. (Akit még 1982-ből ismerhetünk, játszott a spanyolországi vb 1-1-re végződött magyar– belga meccsén.)
– Hajnali ötig ünnepeltük a győzelmet – árulta el az érdeklődésünkkor Tőzsér Dániel. – Nagy buli volt, de ahhoz azért nem mérhető, mint amikor megnyertük a bajnokságot, igaz, erre senki sem készülhetett fel előre, ráadásul hétköznap játszottunk. A Genk fennállása legnagyobb sikereit éli. Két éve megnyertük a kupát, tavaly a bajnokságot, s most bejutottunk a Bajnokok Ligájába. Örülök, hogy részese lehetek mindennek. Akadtak problémáink, ám most már nincs más dolgunk, mint helytállni a bajnokságban, s élvezni a BL-t.
– Többes szám első személyben beszél. A siker hatására tehát eldöntötte, hogy marad? – vetettük közbe, hiszen a magyar játékost is a távozók között emlegették.
– Még nem merném kijelenteni. Augusztus végéig tart az átigazolási időszak, most is itt van velem a menedzserem (Vladan Filipovics – a szerk.). Egy év van hátra a szerződésemből. Olyan döntést hozunk, ami személy szerint nekem és a klubnak is a legmegfelelőbb – hangzott a professzionális labdarúgókra jellemző válasz.
Egervári Sándor szövetségi kapitány eddig nem számított a Genk légiósára.
– Ez már régóta fájó pont, a jelenleginél fájóbb már nem is lehetne – felelte felvetésünkre.
Köteles Lászlóé az igazán közeli példa arra, hogy a sors útjai kifürkészhetetlenek. Tőzsér Dániel nyilván a válogatottban is szeretne bizonyítani, de azért is sokat tehet, hogy az ősszel a Genk legyen a kedvenc európai „magyar” csapatunk.
BL-selejtező, 4. forduló, viszszavágók. Bajnokok ága: APOEL– Wisla Kraków (lengyel) 3-1, továbbjutott: az APOEL, 3-2-es öszszesítéssel; Genk–Maccabi Haifa 2-1, t. j.: Genk, büntetőkkel; Malmö– Dinamo Zagreb 2-0, t.j.: Dinamo,
4-3. Nem bajnokok ága: Villarreal– Odense 3-0, t. j.: Villarreal, 3-1; FC Zürich–Bayern München 0-1, t. j.: Bayern, 3-0; Rubin Kazany–Lyon 1-1, t. j.: Lyon, 4-2 .

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.