Újabb bankválság küszöbén állunk?

Több nemzetközi nagybank kockázati megítélése romlott jelentős mértékben az utóbbi hetekben. Köztük van a 2008-as csődhullámot elindító Royal Bank of Scotland is.

Szabó Anna
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaporodnak az újabb adósságválságra és recesszióra utaló jelek a világgazdaságban, több nagybank kockázati megítélése ugyanis a három évvel ezelőtti tőzsdei összeomlás idején mért szintre kúszott fel. Többek között a BNP Paribas, a Deutsche Bank és az Intesa Sanpaolo kötvényeinek biztosítása kerül egyre többe, a 2008-as tőzsdei összeomlást elindító Royal Bank of Scotland pedig ma már kockázatosabbnak számít, mint a Lehman Brothers befektetőház csődje előtti napokban. A The Telegraph szerint a baljós jelek arra utalnak, hogy heteken belül újabb tőzsdei pánik söpörhet végig a világon. Az Európai Unió munkanélküliségi aránya romlott, a német befektetői bizalmi index két és fél éves mélyponton áll, az Egyesült Államok alig növekszik.

*

A The Telegraphnak nyilatkozó londoni bankvezetők a likvid pénzek hiányában látják a bajok forrását. A forráshiány szerintük már a 2008-as állapotokat idézi. Az egyik európai bank tisztviselője úgy fogalmazott, hogy „egy jelentős piaci sokk felé tartunk, ami szeptember–október tájékán érheti el a piacokat, és komolyabb lesz, mint bármi, amit eddig láttunk”. Kétségtelen, hogy az Egyesült Államok augusztus 5-i leminősítése óta nem nyugodtak meg a piaci kedélyek, amihez hozzájárult az is, hogy időközben Japántól megvonta a legjobb adósnak járó besorolást a Moody’s hitelminősítő. Az Egyesült Államokkal kapcsolatos félelem érthető, hiszen például a legfrissebb adatok szerint az ország feldolgozóiparának növekedése gyakorlatilag leállt. A legfrissebb index 50,6 ponton áll, az 50 pont alatti érték pedig már zsugorodást jelez. A bizalmatlanság másik oka, hogy míg 2008-ban a fejlett államok még képesek voltak élénkítőcsomaggal tompítani a válságot, addig mára ezek a források elapadtak, és megtorpant a kilábalás.
A Royal Bank of Canada tegnap közzétett előrejelzése szerint a leggyorsabb fejlődést mutató feltörekvő országok növekedése most már nem lesz elég erős ahhoz, hogy az adósságválsággal küszködő nyugatot kihúzza a válságból. A Brazíliát, Oroszországot, Kínát és Indiát (BRIC) tömörítő csoport költségvetései három évvel ezelőtt még pozitív egyenleget mutattak, mára azonban közel háromszázalékos hiányt jeleznek, és tartani lehet a kínai ingatlanpiaci buborék kipukkadásától is. A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva Michael Spence Nobel-díjas közgazdász kifejtette: ötven százalékra teszi annak esélyét, hogy egy újabb hullámvölgy előtt áll a világgazdaság. Valóban romlott a helyzet az utóbbi hetekben: egyes bankok csődkockázati mutatói emelkedtek, amelynek elsődleges oka, hogy a piacok tartanak a pénzintézetek egymás közötti hitelezésének leállásától – nyilatkozta lapunknak Németh Dávid, az ING bank vezető elemzője. Mint mondta, a bankokkal kapcsolatos félelmeket az is táplálja, hogy a kihelyezett hiteleik összege a bizonytalan gazdasági környezet miatt csökkent, miközben egyre többet kell fizetni a náluk elhelyezett betétek után. E két tényező összességében rontja a pénzintézetek jövedelmezőségét. A profitot az is csökkenti, hogy a válság kirobbanása óta a bedőlt hitelek aránya nőtt, és még mindig nem látni az alagút végét. Véleménye szerint a piaci borúlátást a roszszabb növekedési kilátások, és az euróövezet adósságválságának kiújulása is erősíti.
Nemrégiben Robert Zoellick, a Világbank elnöke jelezte: „egy új és más típusú vihar küszöbén állunk, és ez nem ugyanaz, mint a 2008-as válság volt”. Zoellick szerint az eddigi nehézkes gyorsulásból „új és veszélyesebb szakaszba” lépett a világgazdaság, az euróövezet adósságválsága pedig „könynyen a világgazdaság legsúlyosabb kihívásává nőheti ki magát”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.