Újabb holttesteket keresnek Csepelen?

Hétre emelkedett tegnap a csepeli gyilkosságok miatt őrizetbe vett gyanúsítottak száma. Az ügyben vizsgálatot folytató Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai a sziget északi részén, a két hete kihantolt, négy ismeretlen áldozatot rejtő területen fogták el az újabb terheltet.

Csibra Tibor
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar állampolgárságú férfit emberöléssel gyanúsították meg, így a történtek miatt már előzetes letartóztatásba helyezett hat másik ember mellett ő az első, akit a hatóság konkrétan összefüggésbe hozott a sértettek halálával. Az NNI továbbra is úgy tartja, hogy az áprilisban, illetve a két hete elfogott hat terhelt mindegyikének köze van a négy ismeretlen áldozat halálához, de őket még nem gyanúsították meg emberöléssel.
A rendőrség tegnap ismét kivonult Csepelen arra a területre, ahol a hajléktalankolónia tagjai élnek, és újabb helyszínelésbe kezdtek. Bartha László, az NNI szóvivője lapunknak az akciót adatgyűjtésnek nevezte, a testület nem erősítette meg, hogy a nyomozók további áldozatok után kutatnak. Vélhetőleg a Csepel északi részén megtalált újabb holttestek létét igazolja, hogy a helyszínt biztosító rendőrök tegnap senkit nem engedtek be a területre, távol tartották az újságírókat, fotóriportereket is. A sorozatgyilkosság ügyében továbbra is hírzárlat van, így nem tudni, hogy az újabb gyanúsítottra a korábban őrizetbe vett személyek vallottak-e rá terhelően. A két hete elfogott, először szerbnek mondott, majd macedónként emlegetett titokzatos férfi, Aleksandar Mecevnek együttműködését mutatja a hatóságokkal, hogy a négy áldozatot rejtő sírgödröt ő mutatta meg a nyomozóknak.

*

Amint arról korábban beszámoltunk, két hete négy ismeretlen áldozatot rejtő sírgödröt tártak fel a nyomozók Csepelen. Csizner Zoltán, az NNI igazgatója néhány nap múlva közölte, hogy a hatóság gyanúja szerint a bűncselekmény mögött az elkövetői és a sértetti oldalon is a környéken élő hajléktalanok állnak. A rendőrség szerint a társadalomból kivonult, kontroll nélküli emberek saját törvényeik szerint élnek, a bűneseteket nem jelentik be, nézeteltéréseiket egymás között rendezik el. A csepeli erdőben megtalált sértettek eltűnését senki sem jelentette korábban. Rendőrségi forrásunk szerint utóbbi tény összeadódik azzal, hogy a holttestek nagyon rossz állapotban vannak, az első szemlén az igazságügyi szakértő sem nevezte valószínűnek, hogy azonosítani lehessen azokat. Bár a genetikai technológiák komoly fejlődésen mentek át az utóbbi években, a sértettektől nyerhető DNS mellett a szakembereknek szükségük lenne a sértettek olyan személyes tárgyaira – fésű, fogkefe, ruházat – is, amelyekkel a mintákat össze lehetne vetni, tudomásunk szerint ilyenek viszont nincsenek. Amennyiben nem sikerül megállapítani az elhunytak személyazonosságát, az önkormányzat a saját költségén, névtelenül temeti el őket. Az áldozatokat a jogszabályok szerint ilyenkor nem szabad elhamvasztani, hogy a maradványokat egy esetleges későbbi vizsgálatnál is használni lehessen.
A rendőrség tegnap nagy erőkkel kezdett, újabb helyszíni szemléje árnyalja azokat a sajtótalálgatásokat, amelyek szerint a csepeli négyes gyilkosság elszigetelt eset, és hasonló bűncselekmények nem jellemzik a hajléktalanok közösségeit. Számos civil szervezet is tiltakozását fejezte ki a Belügyminisztérium és a rendőrség által tervezett, az otthontalanokat érintő átfogó ellenőrzés-sorozat miatt. Szakemberek szerint a razziákkal azonban számos hasonló vagy más jellegű bűncselekményre is fény derülhetne, illetve az intézkedések számos ember életét menthetnék meg. A Baptista Szeretetszolgálat szerint a tervezett ellenőrzések megkönnyíthetnék a karitatív szervezetek munkáját is, mert a regisztrációval olyan emberekhez is eljuthatnának, akikről eddig nem volt tudomásuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.