Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Vádat emeltek Laborc ellen

Vádat emelt a Budapesti Katonai Ügyészség Laborc Sándor ellen. A Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját hivatali visszaélés elkövetésével vádolják. A büntetőeljárás Balajti László – Laborc hivatali utódja – és Demeter Ervin volt fideszes képviselő feljelentése nyomán indult.<br />

Swendt Pál
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatali visszaélés bűntette miatt benyújtotta a vádiratot Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatója ellen a Budapesti Katonai Ügyészség – tájékoztatott közleményében Balogh Zoltán. Az ügyészség szóvivője emlékeztetett: még tavaly februárban rendelték el a nyomozást hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt. A folyamatban lévő büntetőeljárást tavaly novemberben – a szoros személyi és tárgyi összefüggésekre figyelemmel – egyesítették a Demeter Ervin országgyűlési képviselő által a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentés alapján indult büntetőeljárással.

*

Laborc Sándor védője, Zamecsnik Péter kérdésünkre elmondta, hogy az eljárásban korábban megtörtént az iratismertetés, azonban tekintettel arra, hogy az ügyet a nyomozó hatóság államtitokká minősítette, a vádiratot a tárgyalás kitűzése előtt csak a Fővárosi Bíróság épületében tekinthetik meg védencével.
A Magyar Nemzet információi szerint az első feljelentést 2010 februárjában Balajti László tette, aki még a szocialista kormányzat idején, 2009 nyarán vette át a polgári elhárítás vezetését Laborc Sándortól. Az átadás-átvételkor ugyanis az NBH számítógépein több olyan telefonbeszélgetés-, híváslista és cellainformáció-elemzés maradt viszsza, amely parlamenti politikusokat érint. Úgy tudjuk, Laborc Sándor hivatali laptopján „Ovi” és „Bajusz” nevű mappákba mentette a vélhetőleg Orbán Viktorról és Kövér Lászlóról szóló adatsorokat. A Heti Válasz szerint Rózsa-Flores Eduardo – egy bolíviai kommandós akcióban kivégzett magyar újságíró – is az NBH célszemélye volt, akit összefüggésbe hoztak az őszödi beszéd kiszivárogtatásával. A Balajti László által tett feljelentést követően vélhetőleg vizsgálta az ügyészség azt is, hogy kik és milyen célból tették fel a Rózsa-Flores megfigyeléséhez, ellenőrzéséhez szükséges telefonlistára a Fidesz egyik központi számát, illetve Orbán Viktor egyik családtagjának mobilelérhetőségét.
A vádemelés része az a feljelentés is, amelyet Demeter Ervin, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának akkori alelnöke tett, miután az általa vezetett albizottság kivizsgálta az UD-ügy körülményeit.
Emlékezetes: Laborc 2008. szeptember 10-én név szerint tett feljelentést az UD Zrt. tulajdonosai ellen. A főigazgató lőfegyverrel visszaélés, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más bűncselekmények gyanújával fordult a rendőrséghez. A fegyverről, ami miatt házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda, kiderült, hogy egy makett. Az UD telephelyén ugyanakkor minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak, és a cég működése lehetetlenné vált.
Szilvásy György akkori titokminiszter szeptember 12-én a nemzetbiztonsági kabinet ülésén arról számolt be, hogy az UD internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre, a céget széles körű jogosulatlan titkos adatgyűjtésre, egyebek között minősített információk megszerzésére használták fel. A titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését – állt az ülésről akkor kiadott tájékoztatóban. Szilvásy az ügy kirobbanásakor azt állította: polipszerűen működő árnyék-titkosszolgálat létesült, amely beépült az állami szervek működésébe, jogosulatlan információkhoz kívánt jutni, az Orbán-kormány titokminiszterei pedig folyamatosan egyeztettek és feladatot adtak az UD-nak.
A Demeter Ervin vezette testület megállapította: a titokminiszter által említett behatolást az NBH által foglalkoztatott, lapunk által Koax fedőnéven azonosított informatikai betörő végezte, akit éppen Szilvásy György kezdeményezésére foglalkoztatott és jelentős összegekkel honorált a Nemzetbiztonsági Hivatal. A testület jelentése szerint a hacker a betörésből származó iratokat az NBH-nak és MSZP-s politikusoknak adta át. Az albizottság által készített dokumentum kitér arra is, hogy Koax tevékenysége nem hozható összefüggésbe az UD-vel, Laborc pedig pontosan tudta, hogy az informatikai betörések tényleges elkövetője a hivatal által foglalkoztatott férfi volt. – A főigazgató a helyzetével visszaélve, indokolatlanul indított műveleti feldolgozást az UD Zrt. vezetőivel szemben – fogalmaz a jelentés.
Miután az albizottság szocialista delegáltja, Molnár Zsolt kivonult a testület üléséről, a grémium nem tudta elfogadni a jelentést. Demeter Ervin ezután a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes ellen tett feljelentést jogosulatlan titkos információgyűjtés, hivatali visszaélés, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, visszaélés személyes adattal, magántitok jogosulatlan megismerése és hamis vád gyanújával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.