Vállaljanak felelősséget a bankok is!

Több szerénységet kért a „bankár elvtársaktól” Orbán Viktor a jegybankelnök azon kijelentéseire reagálva, miszerint felesleges megmenteni a devizahiteleseket. A kormányfő szerint elfogadhatatlan, hogy a rossz devizahitel-konstrukció minden következménye az emberekre zuhanjon. A Magyar Nemzeti Bank azt állítja: a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentum nem tartalmaz új megállapítást.

Vass-Gabay Dorka
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így gondolkodnak a bankárok – fogalmazott Orbán Viktor az MR1-Kossuth rádió tegnap reggeli műsorában a jegybankelnök devizahitelesekről szóló kijelentését kommentálva. Ismeretes: a WikiLeaks internetes portálon nyilvánosságra hozott bizalmas távirat szerint Simor András a devizahitelesek megsegítéséről 2008-ban az amerikai nagykövetnek, April H. Foley-nak azt mondta: felesleges a segítség, mert a magyaroknak meg kell tanulniuk, hogy nincs ingyenebéd. A miniszterelnök szerint ezek a bankárember szavai, ezért is nem szabad odaengedni őket semmilyen politikai pozícióba, ahol emberek sorsáról döntenek. – Egy bankár soha nem fogja megérteni, mit jelent az, hogy senkit nem szabad az út szélén hagyni. Orbán Viktor kiemelte: az biztos, hogy a leckét meg kell tanulni, ám ez a bankokra is vonatkozik, nekik is részt kell vállalniuk abból a teherből, amelyet a korábbi, elhibázott devizahitel-politika ma jelent.
A WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentum egyetlen olyan megállapítást sem tartalmaz, amely nyilvánosan ne hangzott volna el 2008-ban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről – reagált lapunk megkeresésére a jegybank. Közleményükben ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a 2008. év végi gazdasági helyzet, különös tekintettel a forint árfolyamára, jelentősen különbözött a jelenlegitől. Állításuk szerint a jegybank évek óta elkötelezett az átlátható hitelezési környezet kialakítása mellett, ezért számos, a devizahitelezés kockázatait csökkentő javaslatot tett. Ennek némiképp ellentmond Király Júlia alelnök tavaly októberi kijelentése, amely szerint semmiképp sem a devizahitelesek megmentése a jó megoldás a jelenlegi helyzetben, hiszen senki nem adott felhatalmazást arra, hogy választói, adófizetői pénzből egy szűk réteget húzzanak ki a bajból.
Simor András MNB-elnök egyébként 2008-ban az MR1-Kossuth rádióban is elmondta: az üzleti életben nincs ingyenebéd. A devizahitelesek helyzetéről két hete úgy fogalmazott: a svájci frank erősödésének a hatásait a kormány otthonvédelmi akcióterve, illetve a különböző bankok otthonvédő programjai tompíthatják.

Kötcsei találkozó. Ki tartozik kinek? címmel rendezik meg szeptember 10-én, szombaton a tizedik kötcsei találkozót a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében. A pikniken, amelyen elsősorban az ország gazdasági, pénzügyi helyzetéről lesz szó, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is felszólal – tudatta Balog Zoltán, az alapítvány kuratóriumának elnöke. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.