Vallott a koronatanú a vesztegetésről

Hunvald György, Erzsébetváros volt MSZP-s polgármestere is tudhatta, hogy 30-40 százalékkal olcsóbban akarok önkormányzati ingatlanokhoz jutni, de mindent Gál Györgygyel, a korábbi SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnökkel intéztem – közölte bírósági meghallgatásán a vád első tanúja, Nagy György. Az ingatlanügyletek kezdeményezője tegnap több részletre nem emlékezett, de fenntartja: több száz milliós kenőpénzt fizetett, hogy akár dupla áron is túladhasson a megszerzett házakon.

2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legtöbbször személyesen, az erzsébetvárosi SZDSZ-irodába vittem a kiszemelt önkormányzati ingatlanok megvásárlására szóló szándéknyilatkozatokat, egyben a Gál Györgynek az ügylet „biztosítására” kért pénzt – vallott nyíltan a 2003-tól kezdődött vesztegetési folyamatról a Fővárosi Bíróság (FB) előtt Nagy György.
Megerősítette: Gálnak ingatlanonként 20 és 30 millió forint közötti vesztegetési pénzt, összesen 366 milliót fizetett. A Hunvald-perben a vád koronatanújaként is emlegetett vállalkozó 2008 őszén még gyanúsítottként kezdte. Feltehetően nyomozási alkut kötött, akárcsak az olcsón megszerzett önkormányzati lakások továbbjátszásában a külföldi befektetőket képviselő Polivodáné Dolinay Eszter és az adásvételekhez asszisztáló ügyvéd, Vilmányi Ágnes.

*

Nagy György a rendszerváltozástól tavaly októberig Erzsébetvárosban az üzlethelyiségek privatizációjával, majd az önkormányzattal közösen létrehozott cégével az üres telkek hasznosításával futott be karriert. Tegnap az ügyész kérdéseire felelve sok mindenre nem emlékezett. Elsőre nem tudott válaszolni arra, hogy mit kellett volna tennie egy szabályos eljárásban. – Volt, hogy az ajánlatokat az egyik sörözőbe vittem Gálnak – állította. Az értékes belső-erzsébetvárosi ingatlanok közül volt, amelyiken az olcsó vásárlás után dupla áron adtak túl. Arra Nagy nem tudott válaszolni, hogy Hunvald polgármesterként tudott-e arról, hogy az eladott önkormányzati ingatlanok jóval többet érnek a szerződés szerinti vételárnál. Megjegyezte, hogy az MSZP-s politikus volt az „erős ember”, tudta nélkül nem történhetett semmi. Rávilágított: eleinte ingatlanfejlesztés, később egyértelműen a minél gyorsabb értékesítés volt a célja. Ehhez kellettek a projektcégek, amelyekbe üzlettársait, barátait és bizalmi embereit, strómanjait ültette. A házak továbbadását offshore cégek közbeiktatásával „gyorsították” meg. Ezzel egyrészt inkognitóban maradtak a tényleges befektetők, másrészt „optimalizálták az adót”, így a magyar állam is komoly bevételektől eshetett el.
Az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald, Gál és 23 társuk a vád szerint bűnszervezetben elkövetett csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel több mint 600 milliónyi kárt okoztak a kerületi önkormányzatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.