Válság, mint rendesen

Szerető Szabolcs
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha igaza volt Hamvas Bélának, és a válság évezredek óta az emberiség természetes állapota, akkor nem nevezhető rendkívülinek az előttünk álló, közhelyszerűen máris sokak által forró őszként emlegetett politikai szezon. Először a kormány, aztán a kormánypárti frakciók tanácskoznak a teendőkről, majd egy hét múlva összeül a parlament, amelynek a következő hónapokban például új költségvetést, az oktatási rendszert átalakító törvényeket, a változékony külgazdasági helyzetre reagáló módosításokat és – nem mellesleg – az új közjogi berendezkedést teljessé tevő kétharmados, sarkalatos jogszabályokat kell megalkotnia. Innen nézve mindaz a jelentős, okkal történelminek nevezett változtatás, amit a Fidesz–KDNP a maga példátlan felhatalmazásával mindenfajta gátlás nélkül végrehajtott az elmúlt szűk másfél évben, inkább csak bevezetőként, valaminek az előjátékaként értelmezhető.
Legkésőbb Orbán Viktor egy hete a nagykövetek előtt elmondott beszéde óta mindenki számára nyilvánvaló, hogy a kormány tartós válságkezelésre rendezkedett be, hogy a sokat emlegetett tabuk ledöntése fájdalmas érdeksérelmekkel is jár, s a szokatlan eszközök használata a továbbiakban is nehezen lesz elkerülhető. Régóta hangoztatta a miniszterelnök is, hogy a 2008-as krízis előtti világ már soha nem tér vissza, a globális erőviszonyok a Nyugat kárára módosulnak, ezen igazságok következményeivel szembesülni a mindennapokban így is embert próbáló konfliktus. Nyugat-Európával ellentétben nálunk azért is különösen furcsa a jóléti állam végéről beszélni, mert a sok szempontból valóban pazarló szociális ellátórendszer dacára olyasmitől kellene búcsút vennünk, ami mifelénk igazából ki sem épült. Mert azt egy percig se feledjük, hogy a magyar betegség legfőbb oka éppen nem a jóltartottságunkból fakadó hedonista túlköltekezés, hanem az indokolatlanul alacsony (legális) jövedelemszint, annak nyomán pedig az alacsony belső fogyasztás és állami bevétel. Végső soron ennek következménye a lakosság és állam már a szuverenitásunkat korlátozó mértékű eladósodottsága is.
Az Orbán-kormány megalakulása óta az elődök által hátrahagyott aknamezőn lépdel, költségvetési miniválságokat kezel, miközben a külső erők – főként Brüsszel – a lehető legszűkebbre szabják a mozgásterét. A problémák megoldása helyett sok esetben azok kezelése, a katasztrófa elkerülése is óriási erőfeszítést igényel, lásd a devizahitelesek ügyét vagy a leszakadó országrészek szociális és közbiztonsági állapotát. A túlélőgyakorlatokat ráadásul úgy kell végrehajtani, hogy az intézkedések illeszkedjenek a hosszú távú elképzelésekhez, szolgálják a világosan megfogalmazott nemzetstratégiai célokat.
Ha van valami biztató, amit ebben a helyzetben a kormánynak mondani lehet, az annyi, hogy egy ideig még biztosan nem kell számolnia erős és hiteles ellenzéki alternatívával, s az elégedetlenség, a türelmetlenség szükségszerű erősödése ellenére a cselekvést bénító társadalmi bizalomvesztésnek semmi jele. A kormánytáboron belüli erősödő viták sem ismernek tabut, az egykulcsos adó vagy a világos kultúrpolitika valóban fájdalmas hiánya a kritikák visszatérő tárgya, az oktatás ügyében a konfliktusok sokáig a döntéshozatalt is hátráltatták.
Ám a kormány cselekvőképes, a helyzete stabil, a kétharmados többséget semmilyen vihar nem kezdte ki eddig, s azt hiszem, végzetes, helyrehozhatatlan hibát sem követett még el. Rossz hír azonban, hogy a válság is elég jól tartja magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.