Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

(van-e a fény az alagút végén )

Kristóf Attila
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy az alagút végével kapcsolatos metaforák helytállók-e. Ugyanis alagutat általában azért fúrunk, hogy egyik helyről könnyebben átjuthassunk a másikra, ne kelljen hegyeket másznunk, átvonatozhassunk a La Manche-csatorna alatt, megszökjünk a börtönből és így tovább. Tehát szántszándékkal megyünk bele az alagútba, s amikor a végén megpillantjuk a fényt, örvendezésre nincs okunk, hiszen nem egy gödörből vagy szakadékból mászunk elő, hanem utunkat tettük rövidebbé. Mégis, amikor valamely válságot a mutatkozó jelek alapján múlni vélünk, mi, újságírók örvendezve kiáltunk fel, hogy látszik már az alagút végén a fény. (Erre van egy tréfás tromf: lehet, hogy csak egy vonat jön velünk szembe.)
Alagútba menni nem bűn, és onnan kijönni nem erény. A további médiaközhelyekkel más a helyzet. Szakadékba zuhanni, gödörbe esni, lefelé csúszni a lejtőn (ha nem élménycsúszdáról van szó) kellemetlen dolog, különösen egy ország számára. Az a kormány, amelyik a szakadék szélére viszi hazáját, megindítja lefelé a lejtőn, előbb-utóbb földrengésszerű vereséget szenved. Ez a vereség 2010-ben, annak rendje és módja szerint bekövetkezett nálunk. De földrengés ide vagy oda, a gödör maradt, a szakadék sem temetődik be magától, talán annyit mondhatunk el nyugodt szívvel, hogy a lejtőn sikerült megállnunk (nadrágfékkel), s megint elénk tolakszik az előbb hamisnak bélyegzett metafora: látszik-e az alagút végén a fény. A világ jelenlegi helyzetét szemügyre véve azt kell hinnünk, nincs olyan éles szemű bölcs, aki erre a kérdésre tudná a választ. Az emberi bölcsesség egyébként is kacifántos dolog. Az úgynevezett vének tanácsa az indiánoknál jól szuperált, mert akkor még változatlan rendben történtek a dolgok, a nyár nyár volt, a tél tél, a nyílvessző egyenesen haladt a cél felé, nem úgy, mint manapság az amerikai cirkálórakéták, valamely terroristavezért keresvén, miközben odahaza beomlani készült az adósságplafon.
Fordítsuk még komolyabbra a szót. Az előző kormányok és közhivatalnokok hibáinak és bűneinek teljes feltárása, elvi értelemben, lendít ugyan a dolgon, felkeltve a fény illúzióját, de nem az érdemi változás, a gödörből való kimászás lépcsőfoka. A körülöttünk lévő világ helyzete szemernyit sem javult. Sőt, romlott. Fél Európa a szakadék szélén táncol, jó volna nekünk még hátrább húzódni.
Hogy sikerül-e, az a most következő időkben eldől, de kezdeteit egy-két hónapon belül éreznünk kellene. Ehhez a kormány részéről ismételten nagy erőfeszítésre, fegyelmezettségre, s ami talán ellentmond ennek, leleményre van szükség, részünkről pedig – s itt nem csak a sajtóra gondolok – türelemre és fokozott kritikus figyelemre. Ez most nem pártpolitikai kérdés, és különösen nem csak kommunikációs feladat. A kormánykommunikáció lényege csak egy lehet: a nyíltság, a valós helyzet teljes feltárása a társadalom előtt.
Ehhez persze kellő alázat kell, még akkor is, ha az „ideológiai hadviselés”, úgymond, keménységet és határozottságot követel.
Valószínűleg akkor villan fel először a fény az alagút végén, ha az „elszámoltatás” véget ér, s a társadalom törvényesen erkölcsi elégtételt kap azért, amit az elmúlt kurzusokban regnáló politikai, hatalmi elittől elszenvedett. Ugyanis az elégtétel után a jóvátételnek kell következnie. S a jóvátételnek, az élet normális rendjének, az anyagi és erkölcsi jobbulásnak semmi köze a politikai taktikázáshoz és küzdelemhez. Hogy szebb, napfényesebb vidékre jutunk-e az alagútból kiérve, én nem tudom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.