Velencei-tavi kiskapuk

Száz tóparti fa kivágásával indult tavaly ősszel a Velencei-tó kapuja fantázianévre keresztelt, kétmilliárd forintnyi közpénzből megálmodott beruházás. Betonfalak építésével és lebontásával folytatódott az idén tavasszal, mára pedig már senki nem dolgozik a területen – legalábbis erről számoltak be lapunknak a helyi polgárok és a képviselő-testület egyik tagja. A helyzetet már az ügyészség is vizsgálja.

Dénes Zoltán
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a sukorói után újabb, a Velencei-tó partjára tervezett, s az előző kormány által kiemelt állami beruházásnak kikiáltott fejlesztési terv hiúsulhat meg. Lapunkat több helyi lakos is megkereste, jelezve, hogy a beruházás területén mindössze egy-két ember lézeng, az építkezés áll. Feltételezésük szerint a beruházó levonult a területről, s már kicsi az esélye annak, hogy a Velencei-tó kapuja elnevezésű fejlesztés valaha is megvalósulhat. A kétmilliárd forintnyi közpénzből tervezett tóparti beruházás száz fa kivágásával és betonfalak építésével kezdődött tavaly, közvetlenül az önkormányzati választások után.
– Nagyjából három hónapja áll az érdemi munka a területen – mondta megkeresésünkre az építési területtel szemben lakó Sirák András, a helyi képviselő-testület tagja. Tájékoztatása szerint az egyik testületi ülésen, a beruházás megvalósításának augusztus végi határidejét december végére tolták ki. Ettől függetlenül – tette hozzá – az önkormányzatban a polgármester és az jegyző arról számolt be, hogy minden rendben van. Jelenleg ezen állítás valóságtartalmát az ügyészség is vizsgálja. A Fejér Megyei Főügyészség megkeresésünkre arról számolt be, hogy a hatóság a beruházáshoz kapcsolódó földhivatali, környezetvédelmi és építésügyi hatósági eljárásokat illetően, valamint a fakivágáshoz köthető eljárások vonatkozásában is törvényességi felügyeleti vizsgálatot folytat.
Emlékezetes: Velence város vezetése a tó partjára bevásárlóközpontot és egy homokos partrészt is magában foglaló építkezést tervez, amihez 1,5 milliárd forintnyi uniós és kormányzati támogatást kapott, illetve önerőként hatszázmillió forintnyi hitelt használna fel. A város vezetése a tavalyi önkormányzati választások másnapjára időzítette az építkezéssel összefüggésben az említett csaknem száz tóparti fa kivágását. Az idén tavasszal az keltett megrökönyödést a helyben élők és a természetvédelmi szervezetek körében, hogy a fák helyén, a tó partjára öt, egyenként fél teniszpályányi, oldalfalakkal határolt betonépítményt húztak fel. Az oldalfalakat azóta visszabontották, az építkezés pedig leállt. Velence önkormányzata az év elején 54 millió forintnyi támogatástól is elesett, miután a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vizsgálata kiderítette, a város a beruházó kiválasztásánál megsértette a közbeszerzési törvényt. Az Ingatlanmenedzser.hu munkatársa a múlt héten számolt be arról, a helyszínen semmi nem utal arra, hogy még az idén átadnák a központot. A Népszabadság múlt csütörtöki száma szerint az új hajókikötőben viszont még dolgoztak. Kérdéseinkkel kerestük a polgármester asszonyt és a beruházás megvalósítására kiválasztott cég, a K+K Bau-Profil Zrt. vezérigazgatóját is, de nem érhetők el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.