Vércsapolós válságkezelés

Változtatnia kell az unió jegybankjának az euróövezeti válság kezelésén – hangoztatta több előadó a Nobel-díjas közgazdászok tegnapi találkozóján Lindauban. Christian Wulff német államfő szerint elég volt a rossz adósok papírjainak a vásárlásából, miközben Joseph Stiglitz közgazdász épp azt hangoztatta, hogy a központi pénzintézet részéről még több beavatkozásra lenne szükség.

Munkatársunktól
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christian Wulff német államfő a Nobel-díjas közgazdászok tegnapi lindaui találkozóján törvényellenesnek nevezte azt, hogy az Európai Központi Bank (EKB) nagy tételben vásárolja az adósságválságba került euróövezeti országok állampapírjait. Wulff nyitó előadásában az uniós alapszerződésnek azt a részét idézte, amely megtiltja a jegybanknak a kormányoktól való közvetlen vásárlást. Az államfő ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a mostani gyakorlat a nehéz helyzetre való tekintettel átmenetileg tolerálható lehet.
Joseph Stiglitz homlokegyenest ellentétes álláspontjának adott hangot a németországi településen tartott előadásában. Szerinte – derült ki a Portfolio.hu cikkéből – változtak az idők, és emiatt az eszközöknek is változniuk kell. A Nobel-díjas közgazdász úgy gondolja, hogy az EKB-nak még nagyobb szerepet kellene vállalnia a válságkezelésben, például meghitelezhetné azt az uniós pénzügyi alapot, amelyből a bajba jutott tagállamokat segítik ki. Szerinte a jelenleg 440 milliárd euróra rúgó mentőkeretet mindenképpen növelni kellene, akár a tagállamok direkt befizetésein keresztül is.
– Ha az adósságválság recesszióba fordul, még rosszabb lesz a helyzet, és az eurózóna felbomolhat – indokolta állítását a sokat idézett szakember. Joseph Stiglitz a jelenlegi, az egyedi állami kiigazításon alapuló válságkezelést a középkorban szokásos, vércsapolós módszerhez hasonlította. Amikor a vérlevétel nem hozott eredményt, újra alkalmazták, amíg a beteg meg nem halt. – A jelenlegi makrogazdasági modell szerepet játszott abban, hogy kialakult a válság a világban – fejtette ki Joseph Stiglitz, aki azon közgazdászok közé tartozik, akik szerint a gyengébb láncszemeknek nem kell elhagyniuk az uniós valutaövezetet.
Nem kérdéses, hogy további beavatkozásokra lesz szükség Európában az adósságválságból való kitörés érdekében. Az eddigi intézkedések megakadályozták a görögök, írek és portugálok fizetésképtelenségét, illetve az olasz és spanyol hozamok elszabadulását, azonban a kisegített országok továbbra sincsenek biztonságban. Athén kétéves állampapírjai után fizetendő hozam tegnap 42 százalékra ugrott fel – nincs olyan ország a világon, amelyik ezt ki tudna gazdálkodni. Összehasonlításképp: a németek 1-2 százalék körüli, a magyarok 6 százalék körüli hozamokat fizetnek. Szerencsére a hellének egyelőre a jóval olcsóbb uniós és valutaalapi hitelekből finanszírozzák az államot, de előbb-utóbb ezeket is el kell kezdeniük visszafizetni, s ilyen hozamok mellett ez jelenleg lehetetlennek tűnik. Az euróövezeti adósságválság súlyosbodhat azáltal is, hogy a kelet-európai devizahiteleseknek egyre nagyobb gondot jelent a nyugat-európai bankoknál levő svájci frank hitelek visszafizetése – állapította meg elemzésében az UBS bank tegnap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.