Verók-per decemberben

December 5-re tűzte ki a Fővárosi Bíróság Verók István, Terézváros volt MSZP-s polgármestere és társai büntetőperét – tudta meg lapunk. A vádirat szerint a korábbi balliberális többség egy Andrássy úti épület hét évvel ezelőtti eladásával százmilliós vagyoni hátrányt okozhatott. A már fideszes irányítású kerület szerint a városrész elmúlt években zajlott kiárusításával a végső kárérték ennek a százszorosa is lehet.

2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terézváros korábbi polgármestere, Verók István és 13 társa büntetőügyében idén december 5-e és 19-e közötti időszakra kitűzött időszakban öt tárgyalási nap lesz – közölte lapunkkal Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője.
Tájékoztatása alapján Terézváros korábbi MSZP–SZDSZ-es vezetőinek perében elsőként a vádiratot ismertetik, a Tóth Erzsébet vezette bírói tanács pedig határoz a jövő évi tárgyalási napokról.
Verókot, valamint a 2002-től 2006-ig tartó önkormányzati ciklus MSZP–SZDSZ-es többségét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják az Andrássy út 47. szám alatti épület hét évvel ezelőtti eladása miatt. A Fővárosi Főügyészség március elején benyújtott vádirata szerint Verók István és társai, valamint az akkori aljegyző vagyonkezelői kötelezettségüket és a rendeltetésszerű gazdálkodás szabályait megszegve 2004-ben úgy döntöttek az adott ingatlan értékesítéséről, hogy azzal a kerületnek legalább 127 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak. A vádlottak döntő többsége a vád szerinti értékesítéskor, majd az előző ciklusban is helyi képviselő volt. A csoporthoz tartozik Kékesi Tibor volt szocialista parlamenti képviselő, valamint párttársa, Fürst György egykori alpolgármester, a Centrum Parkoló Kft. volt ügyvezetője. Két MSZP-s, Tóth György és Hatvani Csaba a jelenlegi kormánypárti vezetésű és többségű képviselő-testületnek ma is tagja. Ráadásul Hatvani, továbbá Sajtos Csilla, a kerület tavasszal távozott jegyzője ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség is vádat emelt az úgynevezett terézvárosi kerékbilincselési ügyben. Ebben F. Kálmánt, a terézvárosi közterület-felügyelet volt vezetőjét és további hét társát üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel és hivatali visszaélés bűntettével vádolják.
Mint azt az Andrássy út 47. szám alatti épület ügyében korábban megírtuk: a Legfelsőbb Bíróság által is jóváhagyott jogerős döntés megsemmisítette az adásvételi szerződést. Az ítélethez kapcsolódó szakértői vélemény beköltözhetően több mint 1,2 milliárd forintra, lakottan pedig 342 millióra becsülte a bérlőkkel együtt 150 millió forintért eladott palota értékét. Az eredeti vevő, a belga tulajdonosi hátterű Ennet Kft. időközben gazdát cserélt, és az új tulajdonosok Bermudán és a Bahamákon találhatók.
Gila Pál, a sértett önkormányzat jogi képviselője még év elején, az iratismertetéskor jelezte a kerület polgári jogi kárigényét, és indítványozta a jelenlegi vádlottak vagyonának zár alá vételét.
Emlékezetes, Bajor Zoltán, az előző ciklus SZDSZ-es alpolgármestere még korábban vádlott lett egy Bajcsy-Zsilinszky úti üzlethelyiség hasznosításakor kipattant 18 millió forintos vesztegetési ügyben. Ez az eljárás már bírósági szakban van. Jelenleg összevontan több mint száz ingatlan értékesítésére kötött, soktucatnyi ügylet miatt tovább nyomoz a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya. A kerület szakértői szerint ezek nyomán végül akár több tíz milliárdra is rúghat a balliberálisok okozta kár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.