Versenyképesebb lett hazánk

Jelentősen javult hazánk gazdaságának megítélése a világgazdasági fórum legfrissebb versenyképességi listája szerint. Egy év alatt – elsősorban az infokommunikáció, az infrastruktúra és a tudományos kutatás fejlődésének köszönhetően – az 52.-ről a 48. helyre léptünk.

Szabó Anna
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországnak a válság ellenére sikerült javítania versenyképességi pozícióin az elmúlt egy évben – derül ki a Világgazdasági Fórum (WEF) tegnap közölt versenyképességi listájából, ahol a tavalyi 52.-ről a 48. helyre kerültünk. A javulás főként a régiós országokkal összehasonlítva szembetűnő: miközben Csehország, Lengyelország és Szlovákia rontott helyezésén, addig hazánk előrébb léphetett, bár még így is jelentős hátrányt kell ledolgoznia. A WEF partnereként szereplő Kopint–Tárki gazdaságkutató intézet felmérése szerint a magyar versenyelőny az infrastruktúra, az infokommunikáció, a rugalmas munkaidő, az egyetemek és vállalatok közötti együttműködés és a tudományos kutatás terén alakult ki. A gazdaság állapotát mérő adatokon és a vállalatvezetők véleményén alapuló rangsor szerint a vizsgált 142 ország közül a 130. helyen állunk a közbizalom tekintetében, ez a tényező hazánkban több éve a legrosszabbak között szerepel. A versenyképességet visszahúzza még a kiemelkedő adóteher – amelyet elsősorban az Európában legmagasabbnak számító forgalmi adó növel –, valamint az uniós és egyéb állami támogatási forrásokhoz való nehézkes hozzáférés.
A WEF listáján kedvezőtlenebb helyen állunk a túlzott állami szerepvállalás, az állam és a vállalatok nagy centralizációja, valamint az alacsony hatékonyságú versenyági összefogás miatt. További hátráltató az évek óta magas infláció és a drága hitelforrások, a bürokratikus akadályok és a kormányzati túlszabályozás. – A közbizalom javítása, az adók csökkentése, az államadósság lefaragása és az infláció mérséklése olyan feladatok, melyek megoldása csak hosszú távon képzelhető el – hangsúlyozta a versenyképességi listát ismertető Vakhal Péter, az intézet tudományos munkatársa. Hangsúlyozta: a visegrádi országok közül Szlovákia a 69., Lengyelország a 41., Csehország pedig a 38. helyre került. Utóbbi kettő, hazánkkal, valamint Észtországgal és Litvániával kiegészülve, az új uniós tagállamok közül a legversenyképesebb csoportot alkotja. Figyelemre méltó a szlovák versenyképesség folyamatos romlása; a lecsúszás okai között szerepel a korrupció, a bűnözés és az állami túlszabályozás.
A WEF szerint a világ legversenyképesebb országa továbbra is Svájc, a második Szingapúr, míg a harmadik Svédország, amely így az unió legjobb helyezésű országa is. Az Egyesült Államok az ötödik, Németország a hatodik, Japán a kilencedik, míg Kína a 26. A feltörekvő államok közül India az 56., Oroszország pedig a 66. helyen áll. Görögország jelenleg a 90. helyen van, és ezzel a teljes EU-n belül a legrosszabb helyet foglalja el. Mint Vakhal Péter elmondta, Athén nagyon komoly gondokkal küzd, versenyképessége a világon az egyik legrosszabb.
A WEF listáját 2003 óta készítik el olyan adatok összesítésével, mint az egyes országok infrastruktúrája, gazdasági helyzete, az infláció mértéke, az államadósság szintje, avagy a költségvetés állapota. A WEF globális versenyképességi indexe egyrészt a vállalatvezetői felmérésből, másrészt az OECD által közölt statisztikai adatokból tevődik össze – magyarázta Vakhal Péter. Az előbbi adatok az úgynevezett puha, az utóbbiak a kemény indikátorok – tette hozzá.
A szakértő elmondta: az index összeállítói elsősorban a gazdasági növekedés legfontosabb tizenkét pillérét vizsgálják, és a súlyozás következtében felértékelődik az üzleti, gazdasági komplexitás és az innováció szerepe. A helyezéseknél figyelembe veszik az egészségügyet, az oktatást, a technológiai hátteret, a munkaerő-piaci viszonyokat, valamint az export lehetőségeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.