Vidám moldovai etűd

Tegnap kiderült, hogy Moldova fővárosa, Kisinyov balkáni hangulatú, de a huszonegyedik század vívmányaival felvértezett település, mint ahogy az is, a helyi labdarúgó válogatott hazai környezetben nem gyenge. Szerencsére nem is erős, így a magyar nemzeti gárda Vanczák korai és Rudolf kései góljával 2-0-ra megnyerte az Európa-bajnoki selejtezőt. Ennek köszönhetően tovább élnek a remények a csoportmásodik helyre.

2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moldova. A magyar nyelvben e név alatt évtizedeken keresztül elsősorban Moldova Györgyöt értettük. (Érdekes lenne megtudni, az író Reifről miért éppen Moldovára „magyarosított”.) Tudtunk persze a Moldovai SzSzK-ról, mint a Szovjetunió egyik „autonóm” köztársaságáról, de különösebb ügyet nem vetettünk rá. A nyelvi, történeti problematikára – miért létezik egyszerre Moldva és Moldova – a szovjet birodalom szétesése irányította rá a figyelmet. Bereznay András, a lapunkban is rendszeresen publikáló történész-térképész szerint a megkülönböztetésnek éppen nyelvi és történeti értelemben nincs értelme, de valahogy mégis ketté kell választani a Keleti-Kárpátok és a Dnyeszter határolta terület Romániához tartozó (Moldva) és a Pruttól keletre fekvő részét (Moldova). Arról már nem is szólva, hogy a Dnyeszteren túli – oroszok és ukránok lakta – terület keskeny sávja is a mai Moldova részét képezi, de ez a téma már végképp nem ide tartozik.
Mi, magyarok könnyedén szétvághatjuk a gordiuszi csomót, ha Moldva és Moldova helyett Etelközt emlegetünk. Mi több, a középkorban is írtak össze Chisinauban római katolikus hitű magyarokat. Lenne tehát dolguk errefelé a magyar régészeknek és történészeknek, de mi most futballozni érkeztünk a moldovai fővárosba.
Kisinyovban ritka vendég a turista, Varga György magyar nagykövet azt mondta a magyar küldöttség vezetőinek, amikor hétfőn este megvendégelte őket, hogy idén az első negyedévben csupán ezer külföldi látogatott Moldovába, s ebből hatszáz ráadásul üzleti ügyben. A meccsre érkezett mintegy ötszáz magyar szurkoló ez alapján megduplázta a harmadik negyedévi létszámot. A helyiek szeptemberben igazán a magyarok kedvében járnak, a nem túl gyakori kisinyovi építészeti emlékek egyikében, az omladozó, klasszicista orgonateremben 22-én Liszt Ferenc Koronázási miséjét adják elő, amit hatalmas drapéria hirdet a „legnagyobb moldovánról”, Stefan cal Maréról elnevezett forgalmas úton. S noha Kisinyov valóban nem éppen idegenforgalmi célpont, nem is a világvége, átlagos balkáni hangulatú nagyváros, amelyben a globalizáció áldásainak – telefon- és internetkapcsolat, bankkártyahasználat – köszönhetően a külföldi vándor is könnyen feltalálja magát. A magyar drukkereket sem kellett félteni, tegnap délután a belvárosban lépten-nyomon kisebb-nagyobb csoportjaikba bukkantunk, a szokásos módon hangoltak az esti összecsapásra. A saját programjuk szerint ugyanezt tették a játékosok is. Délutáni találkozásunkkor Egervári Sándor így számolt be a készülődésükről:
– Délelőtt sétáltunk egyet, próbáljuk agyonütni az időt a mérkőzésig. Sok okosat ilyenkor már nem lehet tenni, csak arra ügyelhetünk, hogy senki se egye degeszre magát, pláne ne olyan helyi specialitással, ami gyomorrontást okozhatna, s az ebéd utáni pihenő ne nyúljon túl hosszúra, mert akkor a játék is könnyebben álmos lehet. Igyekszünk tanulni a svédek ellenünk elkövetett hibájából, a terveink szerint már az első perctől kezdve nyomás alatt tartjuk a hazaiakat.
A kapitány azt is elárulta, nem csak Juhász, Vanczák is vissza-, azaz bekerül a csapatba, ebből fakadóan Laczkó pedig ki. A támadósor változatlan.
Noha a sikerek még váratnak magukra, Moldovában a futballmeccs kihagyhatatlan szórakozás. Ennek megfelelően tegnap is megtelt a tízezer-ötszáz fős Zimbru-stadion, amely kis ékszerdoboz a málló, tizenhat emeletes tömbházak tövében.
A helyi közönség egy csoportja szétfütyülte a himnuszunkat, egy ízetlen transzparens hazánkat becsmérelte, mégsem éreztük ijesztőnek a hangulatot. Attól pedig egyenesen megnyugodtunk, hogy Egervári elvárásának megfelelően az első perctől kezdve a mieink birtokolták többet a labdát. Az első nagy helyzet mégis a hazaiak előtt adódott, Juhász hibáját és Vanczák lassúságát kihasználva Suvorov lőhetett kapura, de éles szögből kevéssel mellé. Fortuna velünk volt, az ellentámadásból rögtön gólt szereztünk. Hajnal ívelte Gaiduchevici kapuja elé a labdát, amit rövid flipper után Vanczák tett a helyére: a bal felsőbe (0-1). A gól után kiegyenlítetté vált a játék, kifejezetten nagy volt az iram. A 20. percben a Kaposvárott szereplő Alexejev ijesztett ránk, ugyancsak éles szögből ő fölé bombázott. Vargának és Komannak köszönhetően a magyar csapat jobb szárnya volt az aktívabb, elől Szabics kicsit fáradtan mozgott. Az első félidő végét Elek aranyozhatta volna be, szép összjáték végén a kapusba rúgta a labdát, de szünetre az 1-0-s vezetéssel sem lehettünk elégedetlenek.
Az 54. percben az addig kifogástalanul bíráskodó horvát játékvezető, Ivan Bebek szabályos góltól fosztotta meg a magyar válogatottat: Rudolf nem volt lesen, Szabics pedig nem avatkozott közbe. Ezután Vanczák csúsztatott mellé szögletből, majd moldáv, s újabb magyar helyzet – nem is egy, három-négy, többségében Rudolf főszereplésével – következett. Lüktetett a meccs; aminek már a végét vártuk. A hajrában újabb fals üzenetet kaptunk a B középtől, de ki bánta, amíg vezettünk. A 82. percben már 2-0-ra, hiszen a felfutó Varga passzát a több helyzetet kihagyott Rudolf perdítette a jobb sarokba.
Nyertünk tehát, így tovább él az Eb-szereplés reménye. A koronázással még várnunk kell, de ráadásként egy vidám etűd felcsendülhetne a szeptember 22-i Liszt-koncerten.
Az E csoport másik két mérkőzésén a hollandok Helsinkiben is megtartották százszázalékos mérlegüket (0-2), a svédek pedig gól nélküli első félidő után idegenben is begyűrték San Marinót (0-5). Az állás: 1. Hollandia 24 pont/8 mérkőzés, 2. Svédország 18/8, 3. Magyarország 18/9, 4. Finnország 9/8, 5. Moldova 6/8, 6. San Marino 0/9.

Okos játék. Egervári Sándor meglehetősen visszafogottan értékelt a siker után: „Természetesen nagyon örülünk a győzelemnek, sokat tettünk ennek érdekében ezen a napon. Kollégám, Gavril Balint csodát tett az elmúlt napokban, hiszen ebben az évben messze a legjobb játékát produkálta a moldáv csapat. Többek között ezért is volt nehéz megszereznünk a három pontot.” Amikor megjegyeztük, szerintünk a magyar válogatott is a legjobb teljesítményét nyújtotta a selejtezősorozatban, akkor sem ragadtatta el magát. „Úgy fogalmaznék, nagyon okosan és fegyelmezetten futballoztunk, a nehéz pillanatokban is képesek voltunk higgadt megoldásra elöl és hátul is” – felelte a kapitány. Bővebb, az eddigi kilenc mérkőzés értékelésére is megkértük. „A vezetőink azt az elvárást támasztották velünk szemben, hogy a negyedik kalapból a harmadik, esetleg a második helyre lépjünk előre. Ezt már most teljesítettük.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.