Vita a gépkocsibérlésről

Az MSZP a rendőrség hatékonyabbá tételével szemben lép fel, és meg akarja akadályozni a megemelt létszámú rendőrség megfelelő ellátását technikai felszereléssel – közölte a Belügyminisztérium. A szaktárca arra reagált, hogy a szocialisták a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordulnak a rendvédelmi szervek két és fél milliárd forintos autóbérlése miatt.

2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belügyminisztérium az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságától felmentést kért és kapott a nyílt közbeszerzési eljárás alól arra, hogy a csaknem 700 gépkocsi bérlésére 2,339 milliárd forintot használjon fel. Az eljárás során az Országos Rendőr-főkapitányság, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága mellett a Rendőrtiszti Főiskola és a rendészeti szakközépiskolák részére bérelnek gépjárműveket.
Az érvényes jogszabályok szerint egyébként a nyílt közbeszerzési eljárás alól felmentést lehet kérni nemzetbiztonsági okból vagy olyan beszerzésnél, amely az ország lakosságának biztonságát befolyásolni képes szolgáltatás megrendeléséhez kapcsolódik.
Az MSZP a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul, mert – mint Harangozó Tamás, a testület szocialista tagja közölte – szerintük megsértették a nyílt közbeszerzési eljárás szabályait. A politikus előtt ugyanis nem világos, hogy a Belügyminisztérium „milyen titkos gépjárművekre” akar mintegy 2,5 milliárd forintot költeni. – Milyen biztonsági kérdést vet fel a rendészeti szakközépiskolák gépjárműbeszerzése, a Rendőrtiszti Főiskola rektorának vagy más vezetőnek az új autója vagy akár a rendőrségi járőrautó használatbavétele? – teszi fel a kérdést Harangozó Tamás.
Információink szerint a beszerzendő járműveknek legfeljebb a tíz százaléka nem kerül közvetlenül a rendőrség állományához.
A Belügyminisztérium válaszában kijelentette: már korábban is jelezték, hogy biztonsági szempontok miatt a rendőrségi járművek beszerzése a speciális paramétereik és a műszaki felszereltségük miatt jelentősen eltér az általános közbeszerzési eljárásoktól. A közbeszerzés alóli mentességet a járművek operatív feladatokra való használata is indokolta. Szükséges ezért, hogy a közbeszerzési eljáráson kizárólag olyan vállalatok vehessenek részt, amelyek átestek nemzetbiztonsági átvilágításon – tette hozzá a szaktárca. Tájékoztatásuk szerint a bérlés a rendőrség és a rendőrségi eljáráshoz csatlakozott operatív szervek részéről történik. Összesen 3700 járművet bérelnek 2012-től. Ebből 3000-et nyílt közbeszerzési eljárással, 700-at pedig nem nyílt eljárással a rendőrségi operatív egységeknek, valamint az operatív szerveknek. A minisztérium szerint a bérletre azért van szükség, hogy a 2012-ben lejáró gépjárműbérlet során visszaadott gépkocsiállományt pótolhassák, és megfelelő technikai felszereltséggel lássák el a megnövelt létszámú rendőri állományt. – Érthetetlen, hogy egy ellenzéki párt a rendőrség hatékonyabbá tételével szemben lép fel, és meg akarja akadályozni a megemelt létszámú rendőrség megfelelő ellátását technikai felszereléssel – jegyezte meg a Belügyminisztérium.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.