Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Vita Hitler bunkereiről

Komoly társadalmi vitát gerjesztett Franciaországban, hogy egyes II. világháborúval foglalkozó hagyományőrző egyesületek felújítanák és több helyen régészeti parkokká alakítanák a Hitler által a szövetségesek előrenyomulását megakadályozni szándékozó atlanti fal náci bunkereit, rókalyukjait.

Balogh Roland
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezerháromszáz kilométer hoszszan húzódott a francia partok mentén a Hitler által építtetett, a spanyol határtól Norvégia északi részéig tartó atlanti fal. A II. világháború eme gigantikus védelmi rendszerét a nácik a szövetségesek megállítására építették. A franciákat a háború után nem hozta lázba az épületkomplexum rekonstrukciója. Sőt, évtizedeken át inkább takargatták, egyes helyeken pedig ráépítkeztek a francia történelem eme csúf mementójára. Sokak szerint ugyanis az atlanti fal egyet jelentett a kollaborációval. A védvonalat a helyieknek kellett felépíteni. Egy 91 éves építőmunkás, Rene-Georges Lubat szerint a körülmények nem voltak olyan szörnyűek, mint ahogy azt sokan gondolnák; vasárnaponként hazamehettek, és még alapfizetést is kaptak. Sztálingrád ostromát követően azonban már szögesdróttal körülkerített táborban laktak a munkások. Lubatot a háború után szégyenérzet gyötörte, olyannyira, hogy a hadifogságból hazaérkező bátyjai visszatérésére rendezett ünnepségre sem ment el. Úgy véli ugyanakkor, az erődrendszert ennyi év után már rekonstruálni kellene, hiszen a franciáknak fontos emlékezniük arra, mit kellett túlélniük.
Ezt az elgondolást próbálja meg átültetni a gyakorlatba az atlanti fal Arcachon szektorának régészeti kutatását végző csoport. Vezetőjük, Marc Mentel elmondta, a Bordeaux-tól 55 kilométerre délre fekvő szakaszt sok turista keresi fel, akik azt várják, sokkal jobb állapotban lehessen megtekinteni a bunkereket. Mentel szerint az elmúlt négy évben jelentős változásokon ment át a náci védvonal megítélése, egyre többen állíttatnák helyre az erődrendszert. „Nagyon sok francia vállalat gazdagodott meg a náci építkezésekből; ezek a cégek ráadásul a háború utáni újjáépítésekből is markánsan kivették a részüket” – állítja a témáról írt tavalyi könyvében Jerome Prieur. A szerző szerint a franciák úgy viselkedtek, mintha a kollaboráns cégek nem tettek volna semmi rosszat. Ám akad egyéb probléma is az atlanti fal körül, véli Hugh Schofield. A BBC publicistája szerint mivel a rendszert a nácik építették, így nem része a francia örökségnek, és mivel a náci megszállás és a Vichy-időszak rossz emléke, ezért inkább számít szégyenfoltnak, mint történelmi örökségnek; emiatt egyetlen francia kormány sem lesz, amely emléket emelne a nemzeti gyalázatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.