Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

WikiLeaks: Budapest súlytalan

Magyarország szinte egyáltalán nem volt képes befolyásolni az Európai Unió döntéshozatali folyamatait a Gyurcsány-kormány idején, ezért az Egyesült Államok nem számolt azzal, hogy hazánkon keresztül próbálja meg érvényesíteni akaratát az unióban – derül ki a WikiLeaks által közzétett amerikai táviratokból.

2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 2009. április 2-án keltezett, Christopher W. Murray, az Egyesült Államok európai uniós nagykövetségének ügyvivője által aláírt távirat az öt évvel korábban az EU-hoz csatlakozott közép- és kelet-európai államok helyzetét elemzi az unión belül. Szakértők rávilágítottak arra, hogy az uniós döntéshozatali folyamatokra a tagországok kis koalíciói gyakorolják a legnagyobb hatást, ezeket a csoportokat kell azonosítania Washingtonnak, azon belül pedig a legerősebb tagállammal kell párbeszédet kezdenie egy-egy témakör kapcsán. Egy brüsszeli kutatóintézet szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a koalíciókon keresztül rendkívül könnyű befolyásolni az EU intézményeit. A szakértő három csoportra osztotta a közép- és kelet-európai országokat: akik igyekeznek hatással lenni a döntéshozatalra; akik ugyanerre törekednek, de sikertelenül; végül, akik megelégszenek azzal, hogy az EU-ban kialakult konszenzussal értsenek egyet – ez utóbbi csoportba sorolták hazánkat. „Magyarországnak nem érdeke befolyásolni a döntéshozatalt, leginkább a hazai gazdasági és politikai kihívásokkal van elfoglalva” – olvasható. Lengyelország, Csehország, Románia és Litvánia is érdekeinek érvényesítésére törekszik.
Az Európai Tanácsnál igazgatóként dolgozó Jim Cloos a 2009. márciusi uniós csúcstalálkozót hozta fel példaként hazánk súlytalanságára: a közép-európai országok vezetői magára hagyták Gyurcsány Ferencet, aki azt javasolta, az unió nyújtson támogatást az EU nehéz helyzetben levő közép- és kelet-európai tagországainak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.