Zárt ajtók mögött a válságintézkedésekről

Kiemelten foglalkozik a gazdasági válsággal és annak magyarországi hatásaival a kormány kétnapos lovasberényi kihelyezett ülése – derült ki Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szavaiból. A tanácskozáson a nagy szektorok, így valószínűleg a nyugdíjrendszer átalakításáról is tárgyalnak majd. Az Origo szerint egy kormányzati munkaanyag az egységes alapnyugdíj bevezetése mellett érvel.

Török László
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zárt ajtók mögött kezdődött meg a kétnapos kormányülés a Hotel Lovasberényben tegnap. A tanácskozásról a kabinet tagjai nem nyilatkoztak, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő azonban a közrádióban röviden ismertette a menetrendet. – A nagy szektorok, köztük a felsőoktatás átalakítása mellett a nemzetközi válságnak a magyar gazdaságra gyakorolt hatásáról is szó lesz a lovasberényi kormányülésen – mondta a fideszes politikus a Kossuth rádió 180 perc című reggeli műsorában. Szijjártó Péter szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztésére megvitatják, milyen intézkedéseket kell hozni a válság kivédésére. A képviselő megemlítette, hogy az idei költségvetésből hiányzó mintegy százmilliárd forint pótlásáról és a jövő évi büdzséről is tanácskoznak, illetve a miniszterek azt is áttekintik, hogyan állnak a már meghirdetett programok, például a Széll Kálmán-terv.
Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy újabb, néhány százalékos államadósság-csökkentés bejelentésére készül, az intézkedés forrása pedig a nyugdíjrendszer átszervezéséből felszabaduló pénz lesz (a politikus három-négy százalékos csökkentést tart elérhetőnek). A nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán közölt információkat az Origo internetes lap egy Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) készült anyagra hivatkozva. A portál kiemelte, egyelőre nincs döntés arról, milyen változások lennének az állami nyugdíjpillérben, de állítólag a kabinetben szorgalmazzák, hogy vezessék be az egységes alapnyugdíjat. Az alapnyugdíjat és a jövedelemmel arányos munkanyugdíjat alkalmazó nyugdíjrendszerek célja kettős: egyrészt az, hogy pótolják az időskorban kieső jövedelmet a korábban befizetett járulékokkal arányos módon, másrészt pedig, hogy – éppen az alapnyugdíj révén – megakadályozzák a végletes időskori szegénységet. Az alapnyugdíj az NGM-ben készült tervezet szerint állítólag – szemben a nemzetközi példákkal – csak azoknak járna, akik meghatározott életkort töltöttek be, és húsz év szolgálati idejük is van. A munkanyugdíj összege attól függ, hogy mennyi ideig dolgozott és mennyit keresett, pontosabban mennyi nyugdíjjárulékot fizetett be a jogosult a társadalombiztosítási alapba.
Az Origo felhívta a figyelmet arra, hogy e koncepció megvalósulása súlyos következményekkel járna azokra nézve, akiknek még minimálbéres foglalkoztatásban sem jön össze húsz év szolgálati idő, ők ugyanis kiszorulnának az alapnyugdíj-ellátásból. A lap szerint az alapnyugdíjat a nyugdíjjárulékokból finanszíroznák, nem pedig adókból. – A koncepció alappillérei is változhatnak még, mert egyelőre messze vagyunk a kormányhatározattól – közölte az Origo, hozzátéve, a tárca egy igen szűk szakértői köre dolgozik a terveken.
Holnaptól Hajdúszoboszlón ülésezik a Fidesz–KDNP-frakciószövetség. Orbán Viktor a háromnapos tanácskozáson kérhet felhatalmazást a képviselőktől a Magyarország megújítását célzó intézkedések felgyorsításához. Az érintett területek között van az oktatás, az egészségügy, az önkormányzati rendszer és a gazdasági támogatási rendszer is. Foglalkoznak majd a devizahitelesek problémáival is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.