Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Zöldenergia: gyógyír a válságra

Balogh Roland
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy négy, négy és fél euróval drágult az áram (1000 kilowattonkénti) ára Németországban a fukusimai katasztrófa utáni, az atomerőművek 2022-ig történő leállítását megcélzó német kormányzati tervek hatására, a piacot azonban nem rázta meg ez a kínálati oldali sokk – mondta tegnap a Magyar Külügyi Intézetben (MKI) Kaderják Péter. A Budapesti Corvinus Egyetem regionális energiagazdasági kutatóközpontjának vezetője szerint ennek egyik oka, hogy a korábban exportra is termelő német áram-külkereskedelem importálóvá vált. Külön érdekesség, hogy míg a németek belpolitikai döntésükkel a zöldenergia fokozása, illetve a nukleáris energia kizárása mellett tettek hitet, addig a kieső menynyiséget többek között olyan francia készletből pótolták, amelyet ottani atomerőművek állítottak elő. Kaderják Péter arra is rámutatott, hogy a berlini döntés értelmében a most a forgalomból kivont nyolc atomerőmű a maga 2395 megawattos termelésével a német energiafelhasználás hat százalékát adta. Egy modellszámítás kapcsán pedig még az is elképzelhető, hogy a német kiesés hatására Magyarországon 436 megawatt többlettermelés keletkezne, Hollandia után a második legmagasabb.
A német tervek több szempontból is befolyásolhatják a megújuló energiaforrások innovációját. „Többen azonban úgy látják, miként annak idején a fegyverkezés húzta ki a gazdaságot a nagy világgazdasági válságból, úgy a jelenlegi gazdasági krízisben az újfajta energiaellátásra való átállás jelenheti a megoldást” – mutatott rá Kaderják Péter. A precíz technológia kialakításáig is több lehetőség kínálkozik, például az energetikai cégek által olcsósága és könnyű felépítse miatt is favorizált földgáz-üzemelésű erőművek létesítése, igaz, ezek működése szén-dioxid-kibocsátással jár, ami a klímaváltozást befolyásolja. Kiss J. László szerint soha nem látott politikai konszenzus jött létre tavasszal a nukleáris energiáról történő lemondással kapcsolatban Németországban. Az MKI tudományos igazgatója szerint az atomenergia használatát mindig is ellenző zöldeknek ugyanakkor az okozhat gondot, hogy a döntő lépést végül a CDU tette meg, ami megkérdőjelezheti a zöldek történelmi létjogosultságát.

Japán tüntetés. Több tízezer ember vonult Tokió utcáira tegnap, hogy az atomenergia betiltását követelje a kormánytól. „Viszlát, atomenergia!” – kántálták a demonstrálók, akik a rendőrség szerint 20 ezren voltak. Ez volt az egyik legnagyobb tüntetés a fukusimai atomreaktor csernobili katasztrófánál is súlyosabbnak tartott márciusi balesete óta. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.