Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Összevonják a fejlesztési keretet?

A költségvetésben most is lesznek új fejezetek, amelyeket hamarosan mindenki megismerhet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jövő évi büdzséről egy múlt heti interjúban. A Magyar Nemzet megtudta, hogy az egyik ilyen újdonság az úgynevezett fejlesztéspolitikai fejezet lesz, amelynek célja az „elszórtan” létező fejlesztési források öszszegyűjtése, ami vész esetén újabb tartalékként szolgálhat.

Szilágyi Richárd
2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk információi szerint minderről a múlt szerdai kormányülésen született végleges döntés. A tanácskozás részleteit ismerő kormányzati forrásunk elmondta, hogy vita volt (illetve van) a miniszterek között arról, hogy pontosan melyek azok a tételek, amelyek fejlesztési pénznek tekinthetők, és melyek azok, amelyek nem. Úgy tudjuk, hogy valójában erről, vagyis a 2012-es költségvetésről szóló napirendi pont körül bontakozott ki a leghosszabb diskurzus a kormányülés résztvevői között – annak ellenére, hogy a legnagyobb publicitást az a kedvezményes végtörlesztési lehetőség szűkítéséről szóló határozat kapta, amelyről szintén a Magyar Nemzet számolt be elsőként.
– Valóban egyértelmű döntés született arról, hogy az uniós források és a költségvetés szükségletének nagyobb mértékű összehangolását kell jövőre végrehajtani – erősítette meg újabb értesülésünket egy másik, a kormányülésen részt vevő forrásunk.
A lapunk által megkérdezett szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az uniós források összegyűjtésének csak technikai jelentősége lehet, hiszen e pénzeket más célra nem lehet felhasználni. A hazai fejlesztési pénzek – amelyek a gyakorlatban az uniós támogatások melletti önrészt jelentik – azonban összevonhatók, átcsoportosíthatók, akár zárolhatók is, így szükség esetén ezek fontos kapaszkodót, tartalékot nyújthatnak a 2012-re tervezett 2,5 százalékos hiánycél teljesítésében. Orbán Viktor egy múlt heti interjúban beszélt arról, hogy a költségvetés csak egy eszköz a kormány kezében, amely arra szolgál, hogy „a jó dolgokat megtartsuk, a rosszul működő dolgokat pénzügyileg kijavítsuk, a veszélyeket elhárítsuk, és a kínálkozó lehetőségeknek teret adjunk”. A költségvetést funkcionálisan kell összeállítani, vagyis azt kell néznünk, hogy arra adjunk pénzt, aminek van is értelme – tette hozzá a miniszterelnök.
A kormányfő az őszi parlamenti ülésszakot megnyitó felszólalásában – az országvédelmi terv részleteit ismertetve – pedig azt hangsúlyozta, azért kell mindenáron 2,8 százalék alatt tartani az éves hiányt, mert e szint felett az államadósság automatikusan növekszik. Az adott helyzetben a fejlesztési források „újrafelosztása” szakmailag indokolt lépés lehet, mivel a kormány így újabb vészhelyzetben nem a gazdaságból, az oktatás, vagy az egészségügy területéről von el forrásokat – indokolta a Magyar Nemzetnek egy másik gazdasági szakember a tervezett lépést. Ismert, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a múlt héten ismertette a jövő évi költségvetés főbb számait: a 750 milliárdos kiigazítás elemei között szerepel például a 25 százalékos áfakulcs kétszázalékos növelése, illetve az egészségbiztosítási járulék emelése. A fejlesztési források összegyűjtését célzó költségvetési fejezetről azonban eddig nem esett szó.
A 2012-es költségvetés tervezetét első olvasatban augusztus végi ülésén tárgyalta a kormány. A Költségvetési Tanácshoz a múlt héten került a dokumentum. Az új összetételű testület holnap véglegesíti a jövő évi büdzsével kapcsolatos álláspontját. Járai Zsigmond elnökön kívül a KT tagja még Domokos László, az Állami Számvevőszék és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A törvényi rendelkezés szerint a tanács véleményt nyilváníthat a költségvetés tervezetéről, és ha azzal nem ért egyet, akkor a kormány újra megtárgyalja a tervezetet, és azt ismét megküldi a tanácsnak. A kabinetnek a költségvetésről szóló törvényjavaslatot szeptember 30-án kell benyújtania az Országgyűlésnek, amely december 19–20-án fogadhatja el, és december 28-án hirdetheti ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.