Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/felajanlotta-lemondasat-juhasz-peter-4093400/

Felajánlotta lemondását Juhász Péter

Juhász Péter felajánlotta lemondását, mivel Gyurcsány Ferenc is várhatóan rajta lesz a közös baloldali listán.

Juhász Péter megerősítette: „nem állhat elő olyan helyzet, hogy egy olyan listán szerepeljek, amelyet Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltként vezet, vagy amelyen Gyurcsány Ferenc helyet kap.” Az Együtt–PM Szövetség január 8-án újabb megállapodást kötött az MSZP-vel a választási együttműködésről.

„Miközben a demokratikus ellenzék pártjainak összefogása szerintem is elkerülhetetlen és támogatnám, azonban a kirajzolódó konstrukció számomra nem vállalható. Meggyőződésem szerint egy ilyen megoldás nem növeli a kormányváltás és a korszakváltás esélyét” – tette hozzá Juhász. Minden további kérdésben az Együtt 2014 elnökségébe engem delegáló Együtt Egymillióan Platform dönthet, amelynek ma felajánlottam lemondásomat – zárul a politikus közleménye.

A politikus, azt követően, hogy Mesterházy Attila és Bajnai Gordon bejelentette a DK beemelését a baloldali összefogásba a közös listaállítás révén, csak annyit írt ki üzenőfalára a Facebookon: „Én már döntöttem. Holnap a részleteket is elmondom. Addig alszom egyet, mert ezt tegnap nem sikerült.”

Korábban Szigetvári Viktor arról beszélt, nincs még végleges döntés arról, hogy mit lép Juhász Péter, az Együtt–PM szövetség társelnöke, aki korábban kizárta, hogy egy listán szerepeljen Gyurcsány Ferenccel. Hangsúlyozta: ez a döntés azért sem születhetett meg, mert még nem állapodtak meg a Demokratikus Koalícióval a közös listáról.

A Népszava információi szerint a közös balliberális listán az MSZP elnökét valószínűleg Bajnai követi, a harmadik pedig DK-s politikus lehet; ha Gyurcsány pártja ragaszkodik hozzá, akkor az elnök maga. A Klubrádió értesülése szerint a közös lista első öt helyére a DK elnöke is felkerülhet. A Népszabadság úgy tudja az MSZP kész a megegyezésre és akár a meglévő 75 egyéni képviselő-jelöltjéből is hajlandó engedni ennek érdekében. A szocialistáknál azonban valószínűleg kongresszusi jóváhagyásra is szükség lesz az új megállapodásnál, amire jó alkalmat adhat a január 25-ei kampánynyitó rendezvényük.

Sok konfliktus fog még előjönni a következő hetekben, hiszen a szocialisták már összeállítottak egy választási listát, többek helyéről így újraindul majd az osztozkodás – jelentette ki Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezető elemzője az újrainduló ellenzéki tárgyalásokról a Kossuth rádió reggeli műsorában. Szerinte az ellenzék a mostani stratégiával egyet előrelépett ugyan, kettőt azonban hátra.

Közös listát állítanának a baloldali pártok – jelentette be Mesterházy Attila, az MSZP elnöke január 8-án. Gyurcsány azonnal hazatér. Emellett a szocialisták állítják a közös miniszterelnök-jelöltet, míg Bajnaiék engedékenysége révén lehet ismét parlamenti képviselő Gyurcsány. A Fidesz szerint teljesen mindegy, kik szerepelnek majd a baloldal listáján a parlamenti választáson, mert bárkik is lesznek rajta, „ezek a régi emberek, egy új sincs közöttük”.

A két párt azután ült tárgyalóasztalhoz, hogy Bajnai Gordon január 6-án a korábban megkötött együttműködés újratárgyalását javasolta. A baloldali szövetségben így már a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is helyet kaphat.

Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke korábban tagadta, hogy egy pártokon kívüli miniszterelnök-jelöltet keresnének, annak ellenére, hogy a sajtóban több név is megjelent. Többek között Surányi György volt jegybankelnök és Róna Péter közgazdász neve is felmerült. Szigetvári nem kommentálta azt az értesülést sem, hogy azért akarnak külső jelöltet keresni, mert Bajnai Gordonnak nem tetszik az, hogy Mesterházy Attila akarja vezetni a közös listát.

Tavaly augusztus végén az MSZP és az Együtt–PM még úgynevezett koordinált indulásban állapodott meg, vagyis külön listát állítottak volna, de a 106 egyéni választókerületben nem indultak volna egymás ellen: az MSZP 75, az Együtt–PM 31 körzetben állíthatott volna jelöltet. Azóta többször felmerült, hogy az összefogást ki kellene bővíteni a DK-val, ami különösen az után vált sürgetővé, hogy a Gyurcsány-párt már-már megelőzte az Együttet a közvélemény-kutatások adatai szerint.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …