Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/kozeleg-a-hulladekkaosz-3941028/

Közeleg a hulladékkáosz

Már a nyáron leállhatnak az országban a közszolgáltatók. A főváros tartja magát.

Levélben fordult szerdán a 108 település – Pest és Nógrád megyében – szemétszállítását végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. vezérigazgatója a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-hez és a katasztrófavédelemhez. A kft. arra figyelmeztetett, már júliusban nem tudják elszállítani a települések hulladékát, mert nincs tartalékuk, pedig eddig minden bevételt az ellátásba forgattak vissza. Ha az NHKV rövid időn belül nem fizet, nemcsak a béreket nem tudják kifizetni, de a szolgáltatás a nyár közepén le is állhat.

Gyenes Szabolcs, Gödöllő alpolgármestere lapunknak elmondta, a számlázást áprilistól az állami koordináló társaság végzi, így ők ezzel le is álltak. Nemrég Gödöllőn járt Weingartner Balázs, az NHKV elnök-vezérigazgatója, aki ugyan előlegfizetést nem ígért, ám „bérszámlázást” javasolt az átmeneti időre, azaz az állam helyett a cégnek kellene megelőlegeznie a pénzt.

– Ez képtelenség – fűzte hozzá az alpolgármester, aki szerint az országban egyedül Budapestet nem fenyegeti veszély, mert ott továbbra is a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. számláz.

– Tiltakozunk, s nem engedjük meg, hogy a hosszú évek alatt nyereségessé tett FKF-től milliárdos összegeket vonjanak el, hogy abból ne a főváros fejlődjön, hanem a vidéki cégek veszteségeit fizessék ki – erősítette meg lapunknak Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester. Elmondta: a kormányzati illetékesek máig nem válaszoltak az általa márciusban tett jogszabály-módosítási kezdeményezésre. – A törvények betartására törekszünk, újabb egyeztetéseket kezdeményezünk, de amíg nincs megoldás, addig kivárunk, s nem adjuk ki a kezünkből a közszolgáltatás finanszírozását – szögezte le Tarlós István.

Időközben az NHKV „kapcsolt”, s az immáron hatályos kormányrendelet alapján a honlapján megjelentetett egy felhívást a közszolgáltatók számára a „likviditási hiány előfinanszírozásának” igényléséről. A határidőt azonban szűkre szabta, ugyanis mindössze négy munkanapot adtak a cégeknek arra, hogy hiteles alátámasztó adatokkal kitöltsék a bonyolult táblázatot. Ám ennek alapján csak az első negyedévre vonatkozó hiányhoz nyújt az állam segítséget, viszont az új rendszer miatt addigi bevételeikhez áprilistól nem juthatnak hozzá a szemétszállítók. A mellékelt tájékoztatóban az állami koordináló társaság tételes listájával elismeri: az elmúlt években hatféle új adójellegű terhet vetettek ki az önkormányzati, s az önkormányzatok által működtetett cégekre.

A hivatalos honlapon található „szakmai anyagokból” az is kiderül: az eredetileg áprilistól indított rendszer és az NHKV informatikai fejlesztése is csúszik, a közszolgáltatási díj kiszámlázása 2016. július 1-je előtt még a közszolgáltatók által benyújtott „megfelelő adatszolgáltatások esetében sem reális”.

Az állami cég – amely lapunk kérdéseire csaknem két hónapja nem válaszol – az ingatlanhasználóknak a lehető legkevesebb kellemetlenséget ígéri. Az NHKV.hu honlapon olvasható közlemény szerint hamarosan közzéteszik azt a bankszámlaszámot, amelyre a lakosság az eddig a szolgáltatók által beszedett szemétdíjat befizetheti.

Korábban megírtuk: veszélyben van az eredetileg áprilistól működő új hulladékgazdálkodási rendszer, mert ha a közszolgáltatók tönkremennek, a katasztrófavédelem képtelen lesz megoldani a helyzetet. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke, a Somogy megyei Tab fideszes polgármestere szerint átmenet nélkül képtelenség bevezetni az új rendszert. Az ország közel 170 hulladékszállítással foglalkozó cége, illetve társulása közül legalább 30-40 szinte azonnal veszteséges lesz, ha nem lépnek sürgősen – mondta Schmidt Jenő. Hiába jelent meg a keddi Magyar Közlönyben a szolgáltatási díjról szóló rendelet, annak alkalmazására nincs felkészülve az új cég, a NHKV Zrt. – tette hozzá Schmidt Jenő. Szerinte az átmeneti rendszer azt jelentené, hogy a közszolgáltató cégek annyi előleget kapnak, amennyiből el tudják végezni a feladataikat, s alkalmazottaik bérét is ki tudják fizetni. A szövetség elnöke úgy vélte, lehet, hogy jó elképzelés a központosítás, de adódik a kérdés: ha az alapösszeget 2,7 forintban állapították meg literenként, a számos növelő és csökkentő tényező mellett vajon mennyibe kerül majd 25 ezer tonna szemét elszállítása.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …