Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/sport-archivum/egyedi-magyar-expedicio-indul-a-mount-everestre-4254497/

Egyedi magyar expedíció indul a Mount Everestre

Klein Dávid és Suhajda Szilárd megcélozza a Mount Everestet. Furcsa kis csapat csatlakozik hozzájuk.

Zárt körű budapesti sajtóreggelin jelentették be a hírt csütörtökön: Klein Dávid és Suhajda Szilárd 2017 márciusában nekivág a Himalájának. A cél a Mount Everest csúcsa, 8848 méter. Ez eddig nagyjából 170 embernek sikerült oxigénpalack nélkül, magyarnak még soha. Klein járt a legközelebb még 2014-ben, akkor 150 méterre a csúcstól kellett visszafordulnia a lassú haladás miatt. Ennek elkerülésére most kifejezetten nagy hangsúlyt fektet majd a felkészülés során, plusz még egy fontos különbség lesz a korábbi próbálkozáshoz képest. A csúcstámadás előtti tábort 8000 méter környékén tervezik kialakítani, nem 8300 méter magasan, ott ugyanis már nem lehet aktívan pihenni, míg a hegymászó szerint 8000-en talán még jobb lehetőség van rá. Meglátjuk, mély alvás bizonyosan nem lesz belőle.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd többször is mászott már együtt, baráti kapocs alakult ki közöttük, ami az idei K2-expedíció idején vált még szorosabbá. Ugyan nem sikerült megmászniuk a világ talán legveszélyesebb hegyét, de már Pakisztánban arról beszélgettek, hogy megcéloznák a Csomolungmát. Kérdésünkre Klein elmondta, hogy akár júniusig is maradhatnak a déli alaptáborban, és várhatnak a megfelelő időjárási ablakra, ugyanis ezúttal nem függenek más expedíciók serpáitól, kinti utazási irodától, szabadon dönthetnek arról, mikorra tervezik a csúcstámadást és az akklimatizációs köröket. Utóbbi kapcsán biztos, hogy lesz legalább egy olyan akklimatizációs kör, ahol „beszúrnak” majd 8000 méter fölé.

A kétfős csapattal indul útnak egy népesebb magyar társaság, színész, sportoló, énekes is velük tart a Himalájába. Többek között Vastag Csaba (énekes), Szalay Balázs (ralis), Bunkoczi László (ralis) és Száraz Dénes (színész) is csatlakozik, de ők az alaptáborig mennek, a környéken túráznak, feljebb már nem próbálkoznak. Az expedíció tálalását és utókezelését minden eddiginél alaposabban megszervezték: Máté Bence fotós naptárat készít majd a helyszíni fotókból, Géczy Dávid dokumentumfilmet forgat a magyarok próbálkozásáról, Kleint pedig felkérték, hogy írjon könyvet, ha hazatértek. Az indulás előtti utolsó sajtótájékoztatót egy hűtőházban tartják majd –20 fokon.

Klein nyolcszor járt már a hegyen, mint mondja, felemelő és tragikus élményekkel is gazdagodott, utóbbival minden bizonnyal barátja, Várkonyi László 2010-es halálára gondolt. Azóta egyedül mászott, nehezen heverte ki a balesetet. Utolsó, 2014-es próbálkozásakor azt mondta, két év múlva visszatér, végül három lett belőle.

Suhajda Szilárd a Pilisben melegít az expedícióra, mint portálunknak elmondta, a Prédikálószékre hétszer fut fel, majd ereszkedik egy szuszra, ez nagyjából 3300 méteres szintkülönbség, amivel már lehet tesztelni az állóképességet. Télen a Tátrát és az Alpokot veszik célba, ott folytatják a felkészülést.

Klein Dávid korábban négy nyolcezrest is megmászott, közte a bitang nehéz Annapurnát, a Cso Ojut és a Manaszlut is, míg Suhajda a Broad Peakre kapaszkodott fel eddig.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …