Előzetesbe került a Zrínyi rektora

Előzetes letartóztatásba helyezte csütörtökön a Budai Központi Kerületi Bíróság Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, akit befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak. A bíróság pedig megerősítette: D. László, a DHL Freight ügyvezető igazgatója a másik személy, akit előzetesbe helyeztek. <br /><br /><strong><a href="/portal/695642" target="_blank">• Kezdeményezték a rektor és az ügyvezető letartóztatását</a></strong>

MNO
2010. 02. 18. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zamecsnik Péter, a rektor ügyvédje a bíróság épületében újságíróknak elmondta, hogy a bíróság az eljárás befolyásolásának, meghiúsításának veszélye miatt rendelte el az előzetes letartóztatást. A bíróság megerősítette, hogy D. László a másik, csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsított Szabó János rektor mellett a befolyással üzérkedés miatt indított eljárásban. A határozat ellen mindketten fellebbeztek.

A rektor a bíróság előtt rövid vallomást tett. Zamecsnik Péter tájékoztatása szerint ebben ártatlanságát hangoztatta, s elmondta: jóhiszemű, „jószolgálati” közreműködő volt, segíteni akarta a nemzetközi szállítmányozási céget, hogy az ott felmerült cselekmények ne kapjanak sajtónyilvánosságot. Ezt azért tette, mert ezzel a céggel egyébként kapcsolatban állt – vallotta a rektor.

Az ügyben meggyanúsították a DHL nemzetközi szállítmányozási cég egyik vezetőjét is, ő a gyanú szerint segítségére volt a rektornak. A gyanúsításban az áll, hogy a DHL-nél dolgozó ember információkkal segítette a rektort, de ezzel kapcsolatban már kiderült – Zamecsnik Péter közlése szerint –, hogy azokat az információkat, amelyekről szó van, az internetről, a DHL honlapjáról is le lehet tölteni. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy a DHL és a rektor már előzőleg is kapcsolatban álltak, mivel az egyetemnek próbált Szabó János támogatást szerezni a szállítmányozási cégtől.

Az ügynek van egy harmadik gyanúsítottja is, aki szabadlábon védekezhet. Ezzel kapcsolatban az ügyvéd annyit közölt, hogy egy „vidéken élő, jól informált” emberről van szó, aki – az információk szerint – tájékoztatta a rektort a szállítmányozási cégnél felmerült cselekményekről. A büntetőeljárást február 4-én rendelték el, azt megelőzően operatív eszközökkel felderítést végeztek a hatóságok, vagyis megfigyelték a rektort már a múlt év októberétől – mondta Zamecsnik Péter.

A nyomozók kedden tartottak házkutatást több helyen, így a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen is, majd kezdeményezték az intézmény rektorának, illetve egy másik érintettnek az előzetes letartóztatását. Bartha László, az NNI szóvivője korábban megerősítette azt a lapértesülést, amely szerint a rektor az őrizetbe vételkor ellenállt és megsérült. Mint mondta, a rektor könnyebb hámsérülést szenvedett a homlokán, de panasszal nem élt az őrizetbe vétel ellen.

Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője szerdán a TV2 Mokka című műsorában megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rektor azzal kereste meg a céget, hogy a rendőrség kábítószerrel való visszaélés és fegyverkereskedelem miatt nyomoz ellenük, de ő képes az ügyet „pozitív irányba befolyásolni”. Cserébe azt kérte, hogy a céggel szerződésben álló biztonsági szolgálatot cseréljék le egy általa megnevezett cégre.

A DHL nemzetközi szállítmányozási cég szerda este az MTI kérdésére rövid közleményben azt írta: „a DHL Supply Chain megerősíti azt a tényt, hogy alkalmazottait érintő állításokkal keresték meg a céget bizonyos szolgáltatásokért cserébe 2009 augusztusában, és hogy egy a cégtől független külső személyt a rendőrség ezekkel az állításokkal összefüggésben őrizetbe vett”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.