A korrupció bélyegét mosná le a törvény átalakítása

A közbeszerzés rendszerének kormány által javasolt átalakítása tiszta és átlátható viszonyokat teremt, felgyorsítja és igazságossá teszi a közbeszerzési eljárásokat, továbbá előnyben részesíti a kis- és közepes vállalkozásokat – mondta Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár kedden, a közbeszerzési törvényjavaslat általános vitájában a parlamentben.

MNO
2011. 06. 21. 11:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kabinet képviselője expozéjában hangsúlyozta: a nyolc évvel ezelőtt alkotott közbeszerzési törvény átírása azért vált szükségessé, mert a közbeszerzések megítélése a korrupcióval forrt össze. Fónagy János szerint ez azért alakulhatott így, mert a hatályos jogszabály sok helyen követhetetlen, szakértői segítség nélkül pedig megérthetetlen.

Kiemelte: a kormány új szemlélettel, teljesen közérthetően alkotta meg az új közbeszerzési törvényt, amelynek részletszabályait további kisszámú végrehajtási rendelet határozhat meg, így a gyakorlatban nem ezeket, hanem a jogszabály szellemét kell majd figyelembe venni.

Az államtitkár szerint a kormány olyan intézkedéseket hoz, amelyek gátat szabnak a korrupciónak, a közszolgáltatók ugyanis a jövőben már nem kerülhetik ki leányvállalataikkal a közbeszerzést, továbbá bevezetik a fedezet bontás előtti ismertetését, így az ajánlatkérő erre hivatkozva a továbbiakban már nem nyilváníthatja eredménytelennek az eljárást. A javaslat emellett kizárná a közbeszerzésekből az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű, offshore hátterű cégeket, továbbá biztosítanák az alvállalkozók kifizetését, illetve a kis- és középvállalkozások (kkv) segítése érdekében kötelezővé tehetik a részajánlatok benyújtását – ismertette.

Elmondta továbbá, hogy kifejezetten a kkv-k számára a nemzeti eljárásrenden belül lehetőség nyílik a hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárásokra is. Fónagy János aláhúzta, a javaslat az ellenőrzés és a szankcionálás területén is változtatásokat hoz, ezt a Közbeszerzések Tanácsa helyébe lépő közbeszerzési hatóság kezelheti. Hozzátette: jogorvoslatok gyorsítása érdekében – kizárólag az alkotmányosan nem kifogásolható esetekben – a bírósági felülvizsgálat is egyfokúvá válik, ami jelentős gyorsítást jelent, hiszen a bírósági eljárás így fél évre rövidülhet a korábbi egy-másfél éves gyakorlat helyett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.