Nyomoznak az AXA-nál is

További feljelentések lehetnek a kasszák befektetéseinek ellenőrzése nyomán.

BL
2012. 06. 15. 2:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két hete elrendelt feljelentéskiegészítés után hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el a budapesti XIII. kerületi rendőrkapitányság az AXA önkéntes és magánnyugdíjpénztár gazdálkodása kapcsán – tájékoztatta a lapot Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az AXA-val szemben elrendelt vizsgálat a harmadik abban a sorban, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnöke, Gaál Szabolcs Barna feljelentése alapján rendeltek el. Korábban az Aegon Magyarország önkéntes és magánnyugdíjpénztár és az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár gazdálkodásával összefüggésben indult nyomozás.

A Magyar Nemzet információi szerint az AXA-t érintő feljelentés egyik része felveti a hűtlen kezelés gyanúját, mivel a magánkassza úgy fizetett munkatársainak 55 millió forint értékű bónuszt a gazdasági válság kirobbanását követő években, hogy eközben tagjainak – veszteséges működés mellett – negatív hozamokat produkált. Mivel a jutalmak egy részét ráadásul a működési költségek terhére számolták el, csaknem 28 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a pénztártagoknak. Szintén az AXA esetében merült fel annak a gyanúja, hogy jogszerűtlen letétkezelői pályáztatással két év alatt 43 millió forintos kár keletkezett. A feljelentés másik részében az szerepel, hogy a pénztárból kilépőknek járó kamatokat a pénztár nem a tagoknak számolta el, hanem saját vagyonába helyezte.

A cikket teljes terjedelmében a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.