Rendőri korrupció: elfogták a Vadászt? + Videó

Hivatásos rendőr küldte a fenyegető elektronikus levelet a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak a korrupciós üggyel kapcsolatban.

LM
2012. 06. 14. 18:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség kilenc nap alatt azonosította és elfogta azt a férfit, aki a gyanú szerint elektronikus levélben életveszélyesen megfenyegette a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársait – hangzott el az m1 esti Híradójában.

Az MTI Hírcentrum úgy tudja, hogy a főtörzsőrmester június 5-én, négy nappal a rendőri vezetőket is érintő korrupciós botrány kipattanása után álnéven regisztrált egy ingyenes levelezőrendszeren, majd azon keresztül, Vadász aláírással küldte a fenyegető levelet a vesztegetési ügyet feltáró Nemzeti Védelmi Szolgálatnak. Az ügyészség előbb a férfi lakásán, majd a Külügyminisztériumban is házkutatást tartott.

Kihallgatás

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt közölte az MTI Hírcentrummal: a fenyegető levéllel kapcsolatban csütörtökön a Budapesti Nyomozó Ügyészség zaklatás vétségének gyanúja miatt hallgatott ki gyanúsítottként egy személyt, aki a rendőrség hivatásos állományú tagja. Az MTI Hírcentrum értesülése szerint a főtörzsőrmester tagadta, hogy ő küldte a fenyegető e-levelet, és panaszt tett a gyanúsítás ellen. A zaklatással gyanúsított rendőrt nem vették őrizetbe, szabadlábon védekezhet.

Mint ismeretes, két hete pénteken robbant ki a botrány, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség közölte, hogy csütörtökön rendőri vezetőket vettek őrizetbe. A hatóságok hallgatásba burkolóztak, ugyanakkor a Magyar Nemzet szombaton már arról számolt be: az éjszakai élet ismert figurája, V. László vesztegethette meg a rendőri vezetőket, két főtiszt a rendőri korrupciós ügy újabb gyanúsítottja – értesült a Hír TV ugyanezen a napon. Vasárnap pedig már előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a rendőrségi korrupciós ügy négy gyanúsítottját, és Hatala József országos rendőrfőkapitány felmentette Gulyás Imre alezredest, Hopka Lajos felettesét.

További személycserék lehetnek

Múlt hét hétfőn megszólalt a Központi Nyomozó Főügyészség, majd kedden újabb két magas rangú rendőr kezén kattant a bilincs, Pintér Sándor ekkor már úgy nyilatkozott, hogy nem kizárt, hogy további személycserék lesznek a rendőrség vezetésénél. Szerdán pedig bejelentkezett Vadász is, aki vérdíjat tűzött ki a rendőrökre. Csütörtökön előzetesbe került a kedden őrizetbe vett két egyenruhás, sőt újból előkerült egy gyilkossági ügy is.

Pénteken pedig arról szóltak a hírek, hogy nem a rendőrségtől, hanem az alvilágból szerezte a korrupciós ügy leleplezéséhez szolgáló információkat V. László vállalkozóról a Nemzeti Védelmi Szolgálat. A Hír TV Célpont című műsora is ellátogatott „A béke szigetére”, majd kiderült, hogy két, korábban balesetnek tűnő vízbefulladást és egy eltűnést is vizsgálnak. Hétfőn már Orbán Viktor is megszólalt a korrupciós üggyel kapcsolatban.

Nem maradhatnak megválaszolatlan kérdések a 2006-ban történt, főleg a Hajógyári-szigethez köthető ügyekben, így az eltűnt fiatalember ügyében – mondta egy kedd esti televíziós műsorban Fülöp Valter, a BRFK bűnügyi helyettese. Biztosan távozniuk kell a belügyi szervektől azoknak, akik érintettek lehetnek a rendőri korrupciós ügyben – jelentette ki kedden Pintér Sándor.

Száznál is több rendőr?

Saját forrásaira hivatkozva a Népszabadság csütörtökön azt közölte, száznál is több rendőr vehetett részt az elmúlt években Vizoviczki László érdekeltségeinek – a Központi Nyomozó Főügyészség korábbi közleménye szerint – illegális rendőri védelmében. A lap információja szerint a két hete kirobbant rendőrségi korrupciós botrány „mellékszálaként” heteken, de lehet, hogy már napokon belül párhuzamos nyomozások indulnak, tisztázandó, érintettek-e az ügyben más szervezetek, hatóságok. Az említett száz járőr döntő része a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályához tartozott, akik olykor munkaidőn kívül – de esetlegesen szolgálati idő alatt – civilben láttak el biztonsági őri feladatokat Vizoviczki László érdekeltségeinél.

A Heti Válasz csütörtökön utcára kerülő számában az olvasható: az MSZP tervezett diszkóklubhálózatából két „partihelyet” sikerült hasznosítani Vizoviczki László segítségével, Debrecenben pedig szintén üzemeltetnek korábban szocialista körökhöz köthető szórakozóhelyeket. A lap azt is közli, a klubtulajdonos ellen a Központi Nyomozó Főügyészség februárban kezdett nyomozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.