Hét évet kapott a pécsi buszprivatizátor

Hét év szabadságvesztésre ítélte a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. vezérigazgatóját a pécsi helyi járatú autóbuszok ügyében kedden, nem jogerősen a Pécsi Törvényszék.

LM
2012. 03. 27. 14:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oltai Judit vezette tanács hűtlen kezelésben találta bűnösnek a vádlottat, akit a szabadságvesztés kiszabása mellett 5 évre eltiltott a közügyek gyakorlásától és több mint 3 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezett. A PK Zrt. időközben leváltott, de jogilag még hivatalban lévő vezetőjét különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolták.

A vádirat szerint Keczer László 2009 januárjában adásvételi szerződést kötött arról, hogy a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. többségi tulajdonában és a Mecsekbusz Kft. kisebbségi tulajdonában lévő PK eladja több mint másfél száz buszból álló járműparkját a PK és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek. A 2,6 milliárd forintról szóló szerződéshez kapcsolódóan egy üzemben tartási megállapodás is született a járművek bérléséről.

Az ítélet indokolása szerint a buszok eladásával és visszabérlésével a PK Zrt.-t és közvetetten Pécs városát jelentős vagyoni hátrány érte. Keczer László 2,47 milliárd vagyoni hátrányt okozott a buszok eladásával és visszabérlésével 2009 januárja és 2011 márciusa között.

Kirívóan magas

A bíró az indoklásban elmondta, a volt vezérigazgató a közgyűlés hozzájárulása nélkül értékesítette a buszokat. A járművek bérleti díja kirívóan magas volt, 2,47 milliárd forinttal több maradt volna a PK Zrt. kasszájában, ha Keczer László nem köti meg a buszok eladásáról és bérletéről szóló szerződéseket. Oltai Judit hangsúlyozta, a volt vezérigazgató nem a PK Zrt., hanem a befektető érdekeit tartotta szem előtt.

Az elsőfokú bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott korábbi kifogástalan életvitelét, súlyosbítóként pedig a kirívó összeget.

Fellebbeztek

Az ítéletet a vád képviselője tudomásul vette, de a vádlott és védője fellebbezett, ezért az ügy másodfokon a Pécsi Ítélőtáblára kerül. A bíróság megtiltotta a vádlottnak, hogy a jogerős ítéletig elhagyja az országot. Keczer Lászlónak hetente két alkalommal a Székesfehérvári Rendőrkapitányságon kell jelentkeznie.

A jó erkölcsbe ütközőnek, ezért semmisnek nyilvánította február közepén a Zalaegerszegi Törvényszék azt a szerződést, amelynek révén 2009-ben a Pécsi Buszközlekedési Zrt. (PK) eladta autóbuszait a PK Busrent Kft.-nek, majd attól visszabérelte a járműveket. Bővebben>>>

A Magyar Nemzet januárban számolt be róla, hogy csaknem harmincmillió forintos végkielégítést kaphat a Pécsi Közlekedési Zrt. egykori műszaki igazgatója, akinek a „sajátos” munkaszerződését még a szocialista városvezetés idején kinevezett vezérigazgató – volt alpolgármester –, Kerényi János írta alá. Bővebben>>>

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.