Tovább őrzik a nyíregyházi vezérigazgatót

Meghosszabbították az Egészségügyi Holding (EH) Zrt. hűtlen kezeléssel gyanúsított volt vezérigazgatójának májusban elrendelt házi őrizetét.

LM
2012. 06. 05. 16:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettese, szóvivője kedden elmondta: az elsőfokú bíróság végzése ellen fellebbezést jelentett be Kiss Zoltán Tamás ügyvédje, a gyanúsított házi őrizetének részleges feloldására tett indítványát azonban elutasította a törvényszék. A kérelem benyújtásáig olyan körülmény nem merült fel, amely a korábbi döntés megváltoztatását tenné szükségessé – indokolta a törvényszék jogerős végzését a szóvivő.

Különösen nagy vagyoni hátrány

Kiss Zoltán Tamást, a négy szabolcsi kórházat működtető holding korábbi vezérigazgatóját február 7-én vette őrizetbe a rendőrség. A bíróság február 10-én meghozott végzésével egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével gyanúsított intézményvezetőt. Márciusban a városi bíróság – a megyei főügyészség indítványára – két hónappal meghosszabbította Kiss Zoltán Tamás előzetes letartóztatását.

A volt holdingvezér előzetes fogva tartását májusban szüntette meg a Nyíregyházi Törvényszék, egyben elrendelte a gyanúsított házi őrizetét. Az eljárás alatt az Egészségügyi Holding Zrt. élére másik vezetőt neveztek ki, mivel az állami kézbe vétellel formailag megszűnt Kiss Zoltán Tamás tisztsége.

A gyanú

A februárban megindított nyomozás eredetileg a holding két közbeszerzési eljárását érintette: a gyanú szerint egy vezérlési-irányítási számítógépes program, illetve egy automata gyógyszerelő rendszer beszerzéséhez kötődően történtek szabálytalanságok. A nyomozás emellett további szabálytalanságokat tárt fel: a volt vezérigazgató az egyik személyi asszisztensét egyéni vállalkozóként és munkaszerződéssel is alkalmazta ugyanarra a munkakörre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.