Floridában is téma Baloghék ténykedése

Vizsgálatot kezdeményeznek Floridában a Balogh István-féle Gyermekrák Alapítvány amerikai szervezete ellen.

Győr Ágnes–Szalai Laura
2014. 08. 05. 4:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Children Cancer Foundationt New Yorkban alapították 2009-ben, és 2011-ben Floridában is bejegyezték. Ám ez utóbbi államban ahhoz, hogy gyűjthessen adományokat, a jogszabályok szerint megfelelően kellett volna regisztráltatnia magát az FDACS-nél, és a későbbiekben többek közt rendszeresen tájékoztatnia kellett volna a hivatalt arról, mennyi adományt gyűjtött és azt mire költötte.

A Children Cancer Foundation saját honlapján arról számolt be, hogy tavaly decemberben jótékonysági „öt kilométeres Mikulás- futást” tartott a floridai Fort Myersben, amellyel háromezer dollárt gyűjtöttek össze.

Lapunk júniusban számolt be arról, hogy több mint két év alatt egyetlen gyermeket sem utaztatott ki a Délnyugat-floridai Gyermekkórházba kezelésre a Gyermekrák Alapítvány Egyesült Államokban bejegyzett szervezete annak ellenére, hogy Balogh István korábban a sajtónak éppen ezzel a tevékenységgel kívánta bizonyítani, alaptalanul támadják őket. Egy 2012. január 31-én kelt dokumentum szerint a felek arra vállalkoztak, hogy a magyarországi Gyermekrák Alapítvány a Children Cancer Foundationön keresztül lehetőségeket keres, hogy rákban szenvedő gyermekeket az Egyesült Államokban kezelhessenek, illetve hogy mindkét országban közös rendezvényekkel segítsék őket.

A Lee Memorial Health System sajtóosztálya, amelynek tagja a Délnyugat-floridai Gyermekkórház, lapunkat arról tájékoztatta: bár valóban létrejött együttműködési szerződés az alapítvánnyal 2012-ben, azóta azonban egyetlen gyermek sem érkezett kezelésre Magyarországról. Ezenkívül kiderült: noha a New York állambeli Roswell Park Cancer Institute néhány esetben egyeztetett Balogh István alapítványával, magyar gyermekeket egyszer sem kezeltek.

Balogh István korábban hangsúlyozta, a Children Cancer Foundation azért jött létre, hogy együttműködést alakítson ki amerikai kórházakkal, amelyekben orvosi javaslatra kezelhetnek majd magyar rákos gyermekeket, mivel „az Egyesült Államokban jelentősen jobb a rákos gyermekek gyógyulási esélye”.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.