Az Emmi reagált a civilek levelére

A köznevelési törvény tervezett módosítása nem teszi lehetővé a gyermekek elkülönítését, éppen megfelelő keretszabályokat kíván biztosítani a hatályos törvények betartásához. A módosítás nem hatalmazza fel az oktatásért felelős minisztert arra, hogy eltekintsen az elkülönített oktatás törvényi tilalmától – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

MNO
2014. 12. 09. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium ezt arra reagálva közölte, hogy korábban, ugyancsak kedden tizenegy civil szervezet levélben arra kérte Székely László ombudsmant, szólaljon fel a parlamentben a köznevelési törvény egy tervezett kormányzati módosítása ellen, amely szerintük lehetővé tenné a gyerekek iskolai elkülönítését, az oktatásért felelős miniszternek felhatalmazást adva arra, hogy engedélyezze az iskoláknak a szegregálást. Az Emmi közleményében azt írta: a sajtóban megjelent „rosszindulatú és alaptalan híresztelésekre” reagálva ismételten hangsúlyozzák, hogy Magyarország kormánya elítéli a szegregációt, amelyet a magyar törvények is tiltanak. Kiemelték: a köznevelési törvény – „egyesek által félremagyarázott és a sajtóban torzított módon megjelenített” – módosító javaslatának az a fő célja, hogy a törvényt összehangolja az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvénnyel. Kifejtették: a módosítás – a jelenlegi alapjogvédelem és a törvényi garanciák megőrzése mellett – felhatalmazza a kormányt, hogy bizonyos, eddig hiányzó, alaki részletszabályokat rendeleti szinten határozzon meg. A módosítás – a felszólalók „valóságot nélkülöző állításaival szemben” – nem hatalmazza fel az oktatásért felelős minisztert arra, hogy eltekintsen az elkülönített oktatás törvényi tilalmától. A hatályos jogszabályok lehetőséget adnak arra – írták –, hogy a szülő kezdeményezésére és önkéntes választás alapján nemzetiségi vagy egyházi iskolát szervezzenek, ez azonban nem jelenthet hátrányt az érintetteknek. A tárca által benyújtott módosítás „éppen a hátrányos megkülönböztetés lehetőségét kívánja kizárni”.

A kormány elítéli a hátrányos megkülönböztetés és elkülönítés valamennyi formáját, valamint minden szükséges intézkedést megtesz, amikor iskolai vagy más jellegű szegregáció alapos gyanúja merül fel vagy bizonyosodik be. A tervezett törvénymódosítás nem teszi lehetővé a gyermekek elkülönítését, éppenhogy megfelelő keretszabályokat kíván biztosítani a hatályos törvények betartásához – olvasható a közleményben.

Hozzátették, hogy a rendelet tervezete „széles körű társadalmi egyeztetés után” kerül a kormány elé, megalkotásában – mint írták – figyelembe veszik szakemberek, valamint szakmai, nemzetiségi és vallási szervezetek álláspontját. Emlékeztettek rá, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2013-ban civil szakemberek bevonásával létrehozta az antiszegregációs kerekasztalt, amely munkájával „segíti a szegregációt felszámoló törekvéseket”. A kerekasztal csütörtökön újra összeül, a felek egyebek mellett erről a törvénymódosításról is tárgyalni fognak, valamint a kormány több antiszegregációs törekvését is napirendre veszik – közölték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.