Fellegi alapítványa támogatta McCaint

Százhuszonötezer dollárral támogatta az amerikai McCain Intézetet egy magyar közpénzből működő alapítvány.

Győr Ágnes
2014. 12. 09. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hungary Initiatives Foundation – amelynek vezetői bizottságában Fellegi Tamás, az Orbán-kormány korábbi minisztere is szerepel – a 2015-ös magyar költségvetésből a Napi.hu információ szerint 600 millió forintot kap. Megkeresésünkre tegnap az alapítvány azt válaszolta, nem általánosságban támogatták az Orbán Viktort a közelmúltban neofasiszta diktátornak minősítő republikánus szenátor nevét viselő intézetet. A jelentős összegű adományt arra adták, hogy tehetséges magyarok is részt vehessenek a Next Generation Leaders elnevezésű programon. Ez lehetőséget ad „fiatal, szakmailag és morálisan kiemelkedő karrierrel rendelkező, leendő vezetőknek”, hogy egy évet tölthessenek az Egyesült Államokban, ahol részt vesznek egy vezetői képzésen. Az alapítvány azt nem tudta megmondani, hogy a tekintélyes összegért cserébe hány magyar fiatal vehetett részt a programon, az ugyanis tájékoztatásuk szerint még nem zárult le.

Nyomatékosították, a McCain Intézet programjának támogatásáról kizárólag az alapítvány kuratóriuma döntött, a szavazáson pedig – érintettsége miatt – nem vett részt Kurt Volker. A volt amerikai NATO-nagykövet ugyanis amellett hogy a Hungary Initiatives Foundationnek a kuratóriumi tagja, egyben a McCain Intézet ügyvezető igazgatója is. A Hungary Initiatives Foundation honlapja szerint az alapítványt a magyar kormány hívta életre a magyar–amerikai kapcsolatok erősítésére.

Fellegi Tamás szerint a McCain Intézet egy kiemelkedő vízióval és szakmai programmal rendelkező nonprofit szervezet, mely ugyan a szenátor nevét viseli, s azonosul az általa évtizedeken keresztül képviselt szakmai értékekkel, mindazonáltal a szenátortól függetlenül működik – olvasható a Hungary Initiatives Foundation lapunknak írott levelében. Hozzátették, hasonlóan Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Fellegi is értékeli a szenátor háborús múltját, de véleménye szerint ez nem menti minden szempontból elfogadhatatlan és meggondolatlan politikai minősítéseit.

Ismeretes, John McCain Colleen Bell leendő magyarországi amerikai nagykövet szenátusi megszavazása előtt nevezte neofasiszta diktátornak a magyar miniszterelnököt. A szenátor a magyar helyzet dramatizálásával szerette volna alátámasztani, hogy Bell, aki egy televíziós szappanopera producere volt, nem rendelkezik kellő tapasztalattal a kinevezéshez. McCain szavaitól később elhatárolódott az amerikai külügyminisztérium szóvivője. A különös adományozásra Lovas István hívta fel a figyelmet az Echo TV-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.