Medián: Esett a Fidesz népszerűsége novemberben

Októberben a nagyobbik kormánypárt 38 százalékon állt, november végére 26 százalékra esett vissza.

MNO
2014. 12. 10. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portál azt írja: októberben, a kitiltási ügyet és az internetadó ötletét megelőzően a nagyobbik kormánypárt 38 százalékon állt, november végére pedig 26 százalékra esett vissza. Ez több mint 900 ezer potenciális szavazó elpártolását jelenti. A cikk példátlannak tartja az egyik hónapról a másikra bekövetkező visszaesést. Megjegyzik azt is: a legnagyobb, pontosan ekkora pozitív változás ugyancsak a Fidesz esetében következett be, 1992-ben.

A Medián szerint a kormánypárt gyengülése főként a pártpreferencia nélküliek és az MSZP támogatóinak arányát növelte az előbbit 31-ről 36, az utóbbit 8-ról 12 százalékra. Visszaerősödött a Jobbik támogatottsága is a tavaszi 15 százalékra.

Az elemzés arra is kitér, hogy a valós választási helyzetek elmúltával két hónap alatt 52-ről 41 százalékra csökkent azok aránya, akik biztosan részt vennének egy voksoláson a közeljövőben; a Fidesz szimpatizánsai közül pedig csak minden második tekinti magát biztos szavazónak.

A Hvg.hu azt is írja, hogy októberben az emberek kevesebb mint fele mondta, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, ez novemberben már 68 százalék volt. A Fidesz-szavazók közül is minden hatodik így vélekedik – tették hozzá. A kormány teljesítményének pozitív megítélése pedig 45-ről 31 százalékra csökkent a Medián mérése szerint.

Az elemzés a politikusok népszerűségére is kiterjed: noha Orbán Viktor népszerűsége 48-ról 32 százalékra csökkent, továbbra is harmadik helyen áll a 25-ös listán, holtversenyben a PM-es Karácsony Gergellyel és a jobbikos Vona Gáborral. Tíz százalékpontnál nagyobb népszerűségvesztést mértek Tarlós Istvánnál, Navracsics Tibornál, Rogán Antalnál, Kósa Lajosnál, Lázár Jánosnál és Szijjártó Péternél.

A Nézőpont Intézet korábbi értékelése szerint a kormánypártok győzelmét hozó önkormányzati választás utáni győzteshez húzás októberi tendenciáját a politikai diskurzus tematikájának megfordulása követte, a Fidesz–KDNP számára kevésbé pozitív ügyek kerültek napirendre. Ennek hatása látszik is a pártpreferencia-adatokon, a kormánypártoktól – bár felmérésenként eltérő mértékű, de – szignifikáns méretű csoport távozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.