Moszkvai ingatlanügy: ősszel kezdődhet a tárgyalás

Megérkeztek a jogsegélykérelmek a Székely Árpád és társai ellen indult büntetőügyben.

MNO
2014. 04. 14. 9:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt Székely Árpád és társai ellen indult büntetőügyben a Központi Nyomozó Főügyészség által kezdeményezett, az Egyesült Királyság központi igazságügyi hatóságához és az Orosz Föderáció legfőbb ügyészségéhez címzett jogsegélykérelmek a törvényszékre megérkeztek, a bíróság – a felfüggesztést követően – folytatja a büntetőeljárást, az ügyben 2014 őszén várható a tárgyalás megkezdése, közölte az MNO-val a Budapest Környéki Törvényszék.

Mint arról a Magyar Nemzet 2014. február 6-án beszámolt, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője megerősítette: megérkeztek a bizonyítékkal szolgáló adatok a brit és orosz igazságügyi szervektől. Ezek alapján az épületet áron alul adták el, ami milliárdos kárt okozott az államnak.

Az ügyet személyesen vizsgáló Keresztes Imre, a KNYF vezetője a Magyar Nemzet érdeklődésére közölte: a brit és az orosz szervek a közelmúltban megválaszolták a jogsegélykérelem keretében feltett kérdéseket, és az ezeket tartalmazó dokumentumokat a hivatalos fordítással együtt eljuttatták a Budapest Környéki Törvényszéknek, ahol a vádemelés történt. Tátrai Miklós is vádlottja a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet törvénysértő eladása miatt indult büntetőpernek, amelyet az orosz és brit jogsegélyek beérkezéséig tavaly nyáron felfüggesztettek.

2013. augusztus 9-én arról számoltunk be, hogy az orosz nyomozóhatóságok bűnvádi eljárást indítottak abban az ügyben, amelynek során a volt moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületét megvásárolta az orosz régiófejlesztési minisztérium. A tárca az ingatlant 2009-ben egy magáncégtől, az Innovációs Technológiák Renovától vásárolta meg, hat-hétszeres áron ahhoz képest, mint amennyiért a magyar állam eladta. A RIA Novosztyi és az Interfaksz hírügynökség a belügy-minisztérium moszkvai nyomozati főosztályának sajtóközlésére hivatkozva azt írta, hogy az eljárást különösen nagy értékben elkövetett csalás, sikkasztás miatt indították.

A belügyi közlemény szerint a nyomozók megállapították, hogy a képviseletet első lépcsőben 21,3 millió dollárért vette meg a luxemburgi bejegyzésű Diamond Air cég a magyar hatóságoktól (akkori áron mintegy 511 millió rubelért), az orosz régiófejlesztési minisztériumnak pedig már 3,5 milliárd rubelért adta el. A vizsgálati szervek értékelése szerint az orosz állami költségvetést több mint 2,5 milliárd rubeles vagyoni kár érte.

A kereskedelmi képviselet épületének eladása ügyében a magyar hatóságok is vizsgálódnak. A Központi Nyomozó Főügyészség 2009. november 30-án különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt rendelt el nyomozást az egykor a magyar állam tulajdonában és a Külügyminisztérium kezelésében álló épület 2008-as értékesítésével kapcsolatban.

2013. május 7-én a főügyészség Székely Árpád volt nagykövetet különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntettével vádolta meg. Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatóját, valamint a társaság két volt vezető beosztású és egy beosztott munkatársát társtettesként elkövetett bűnpártolás vétségével, valamint valamennyiüket folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével is megvádolta az ügyészség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.